Odvar z listů rybízu

Nalijte 300 ml vroucí vody na 50 g sušených listů a vařte 20 minut při nízké teplotě. Sceďte a pití.

  • Odvar z listů černého rybízu je výborným lékem na záněty ledvin, močového měchýře a otoky.
  • Odvar z listů černého rybízu pomáhá zničit škodlivé mikroorganismy v trávicím traktu.

Čaj z listů černého rybízu

1 lžička drcených sušených listů se zalije 2 šálky vařící vody.

Nechte louhovat asi 20 minut. Můžete pít tento čaj s medem nebo cukrem.

Je užitečná při ženských chorobách, slabosti a únavě.

Příprava listů černého rybízu

Čas na sběr listů, na čaj a vodu a odvary, je období od kvetení po plod. Toto zpravidla připadá na červen.

Sklízejí se pouze střední listy. Sušíme v jedné vrstvě v dobře větrané místnosti, pak skladujeme v plátěném nebo papírovém sáčku.

Nejlepší způsob, jak zpracovat rybíz: Šťáva plná vitamínů, připravená za studen

Pro přípravu šťávy potřebujeme:

1-1,5 kg černého rybízu

10 g kyseliny citrónové

cca 1 litr převařené vychladlé vody (max 1,5 l)

třtinový cukr

postup:

Ovoce dobře omyjeme a očistíme. Pak přendáme do misky a pomocí tyčového mixéru rozmixujeme. Přidáme vodu, smícháme a přendáme do uzavíratelných dóz. Vložíme do lednice a necháme 1-2 dny odstát v lednici.

Po uplynutí této doby přidáme cukr – v původem receptu uvádí 1 kg cukru na 1 litr šťávy, to se mi ale zdálo příliš mnoho – já použila asi 600 g třtinového cukru na celou dávku a zdá se mi to akorát – ochutnávejte. Dobře promícháme, aby se cukr rozpustil. Potom naplníme do čistých sklenic (já jsem je vydezinfikovala trochou alkoholu – hlavně víčka.

Skladujeme v chladničce a používáme podle potřeby. Pokud chcete, aby vám šťáva zastudena vydržela několik měsíců, přidejte konzervační prostředek který se přidává zastudena.

Zdroj.Dobrenoviny.sk