5. Pomoc s PMS

Banány obsahují vitamín B6, který má pozitivní vliv na hladinu krevního cukru a dokáže snížit negativní příznaky PMS. Tento vitamín pomáhá při nadýmání a snižuje nepříjemné výkyvy nálad.

6. Deprese

Banány obsahují tryptofan, který zvyšuje produkci hormonu serotoninu. I když banány na silný smutek nepomohou, konzumace dvou druhů ovoce denně vám pomůže zbavit se mírného smutku.

7. Hubnutí

Banány jsou lahodné sladké ovoce a lze je snadno začlenit do jakékoli stravy. Banány mají vysoký obsah vlákniny rozpustné ve vodě. Když vláknina vstoupí do trávicího procesu, absorbuje vodu a zpomalí trávení, což znamená, že se cítíte déle sytí.

K čemu jsou ještě banány dobré?

  • Banány mají protikyselé vlastnosti . Pomáhá zbavit se pálení žáhy a kyselého refluxu. Pouhý jeden snědený banán může přinést hmatatelnou úlevu.
  • Banány pomáhají snižovat krevní tlak . Protože mají vysoký obsah draslíku, ale nízký obsah sodíku, jsou výborným profylaktikem proti mrtvici nebo infarktu. Banány jsou zdravé jídlo pro srdce.
  • Dodávají extra energii . Pokud před tréninkem sníte 1-2 banány, dodá vám to extra dávku energie na hodinu intenzivního tréninku. Nízkoglykemické sacharidy v banánech, vitamíny a minerály zvyšují odolnost vašeho těla a draslík zabraňuje svalovým křečím.
  • Banány jsou užitečné při chudokrevnosti . Obsahují potřebnou dávku dietního železa, které stimuluje tvorbu červených krvinek a hemoglobinu, a proto zvyšuje průtok krve.
  • Banány lze konzumovat bez omezení , i když trpíte žaludečními vředy. Jejich měkká a kašovitá textura obaluje žaludek a chrání ho před agresivními kyselinami.
  • Banány pomáhají vyrovnat se s depresí . A to vše proto, že obsahují vysokou hladinu tryptofanu, který naše tělo zpracovává na serotonin (stejný „hormon štěstí“). Serotonin je mozkový neurotransmiter. Pomáhá člověku uvolnit se, cítit se šťastný a jednoduše zlepšuje náladu.
  • Banány pomáhají zlepšit trávení . Mají také projímavý účinek. Je to proto, že mají vysoký obsah vlákniny, která stimuluje pravidelné vyprazdňování a poskytuje úlevu od zácpy.
  • Banány jsou užitečné při nervových poruchách a PMS . Pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi. Obsahují také spoustu vitamínů skupiny B, které uklidňují nervový systém a pomáhají relaxovat.
  • Napomáhá termoregulaci organismu . Pokud si dáte banán v horkém dni, pomůže vám to snížit tělesnou teplotu. Totéž lze udělat například s nachlazením.

Jaké banány byste si měli koupit?

Mnozí z nás, když si koupíme trs banánů, nesníme je najednou. Často jsou skladovány doma několik dní nebo dokonce týden. Banány mají zelenožlutou barvu a dozrávají postupně, nakonec se na nich začnou objevovat tmavé skvrny a pak úplně zhnědnou. Na rozdíl od jiného ovoce to ale neznamená, že se banán pokazil.

Naopak, čím je banán tmavší, tím více obsahuje specifickou extracelulární bílkovinu – TNF. Je to zkratka pro Tumor Necrosis Factor. co to je Jde o protirakovinnou látku, která pomáhá bojovat s abnormálními buňkami v těle.

Výzkumy potvrzují, že přezrálé banány obsahují TNF, který inhibuje růst nádorových buněk a zabraňuje jejich šíření.
Spolu s vysokou hladinou antioxidantů, které jsou také bohaté na banány, TNF posiluje imunitní systém.

Japonští vědci zjistili, že čím více banán zraje, tím více obsahuje vlákninu, vitamín C, vitamíny skupiny B, draslík a antioxidanty.

Ale užitečné jsou nejen přezrálé banány, ale také nezralé ovoce.

Zejména mají nízký obsah cukru, takže je mohou jíst i lidé s cukrovkou 2. stupně. Navíc obsahují probiotické bakterie. Také díky vysokému obsahu škrobu vás nezralé banány rychleji zasytí. Obecně platí, že banány jsou zdravé. A hlavně se nebojte přezrálých banánů. Jsou mnohem zdravější a chutnější, než si myslíte.

Zdroj:antonovsad.ru