červená řepa

Obsahuje jód, který je známý svými příznivými účinky na štítnou žlázu. Jsou v ní také obsaženy aminokyseliny, nezbytné pro vývoj a údržbu svalové tkáně. Šťáva z červené řepy je také známá tím, že snižuje krevní tlak a tak zabraňuje srdečním infarktem a kardiovaskulárním chorobám.

mrkev

Obecně je známo, že mrkev má pozitivní účinky na zrak. Je bohatá na beta-karoten, sloučeninu, která se při konzumaci přirozeně mění na vitamín. Čím oranžovější je mrkev, tím je bohatší na beta-karoten. Na úrovni sítnice se z vitaminu A stává rodopsín, fialový pigment, který nám pomáhá vidět v noci. Kromě toho beta-karoten chrání před makulární degenerací (stav, který zahrnuje celou řadu onemocnění oftalmologické povahy) a katarakta. Studie ukazují, že mrkev snižuje riziko rakoviny plic, prsu a tlustého střeva až o jednu třetinu v důsledku obsahu falcarinolu,

Zdroj:Dobrenoviny.sk

Mrkev snižuje hladinu špatného cholesterolu, který způsobuje aterosklerózu a vlákna, které obsahuje, uvolňují krevní tok z nadbytečných lipidů. Mrkev také obsahuje draslík, který pomáhá vyrovnat hladinu sodíku spojenou s hypertenzí a udržuje krevní tlak pod kontrolou. Mrkev působí proti vráskám a je bohatá na antioxidanty, které chrání kožní buňky a bojují proti volným radikálům. Je ideální pro zdravou pokožku. Pomáhá také detoxikovat játra, léčí akné a brání dehydrataci.