postup:

Uvařené ve slupce dobře umyté brambory necháme vychladnout a následně rozmačkáme do misky. Uděláme kvásek – do 1 dl vlažného mléka zamícháme lžičku cukru a rozdrobíme kostku droždí. Počkáme, dokud vzejde kvásek.
Ke bramborám přisypeme asi 80 dkg mouky (zbytek se sejde na podsypávanie), lžičku soli, mléko s vykynutým droždím a postupně při hnětení přiléváme tolik vlažné vody, abychom dostali měkké, lepivé těsto – hněteme vařečkou. Hněteme těsto, dokud se neodděluje od boků mísy a rukou. Pak přikryjeme a necháme vykynout na dvojnásobek (asi 30 minut).
Po vykynutí dostaneme těsto tak měkké, že se už nedá válet, a proto postupujeme následovně: těsto v míse dobře pomoučníme a pomoučníme i desku. Rukou vybereme kousek těsta, Odřízni ho nožem a na pomoučeném vále ho rukama protáhnout na obdélník.
V pánvi zahřejeme větší množství oleje a když je dobře teplý, vložíme 1 -2 langoše (já je dělám tak velké, že se mi do pánve na smažení vejdou dvě). Pečeme na trochu ztišení ohni, první stranu pod pokličkou, pak je obrátíme a druhou stranu opékáme nezakrytou.
Langoše vybereme na talíř se ubrouskem, abychom odstranili přebytečný tuk a až potom přeložíme na mísu.
Podáváme s česnekovou smetanou (1 pochoutková smetana smíchaná s 2 – 3 prolisovanými stroužky česneku a solí), s kečupem nebo nastrouhaným tvrdým sýrem – každý si ochutí podle své chuti.

Přejeme vám dobrou chuť! 🙂

autor: Michaela T.