Význam výživy v souvislosti s léčbou rakoviny nelze podceňovat, protože hraje důležitou roli při posilování odolnosti těla a dodávání základních zdrojů potřebných během celého léčebného procesu. Jak samotná rakovina, tak její léčba mohou způsobit problémy, které vedou k podvýživě, a studie ukazují, že významný podíl pacientů podstupujících léčbu rakoviny, s odhady od 30 do 85 procent, trpí nedostatkem živin.

Podvýživa také výrazně ovlivňuje kvalitu života a výzkumy ukazují, že nedostatek živin přispívá k úmrtí 10 až 20 procent lidí s rakovinou. Zjištění podvýživy u pacientů s rakovinou může být obtížné, zejména když mají normální tělesnou hmotnost a nebyly provedeny důkladné měření. Rychlé zahájení odpovídající dietní intervence je nezbytné po stanovení diagnózy, bez ohledu na to, zda nejsou viditelné znaky malnutrice.

Je však důležité si uvědomit, že tito lidé mohou mít problém s pojídáním dostatečného množství jídla v určitém časovém období. Uplatnění této proaktivní strategie účinně snižuje pravděpodobnost nedostatků živin a komplikací, které často nastávají při změnách v nutriční pohodě. Proto je nezbytné zvolit komplexní přístup k péči o pacienty s rakovinou, který zahrnuje lékaře, sestru a nutričního specialistu.