1. Bojuje s rakovinou

Rakovina miluje cukr. Ten v podstatě přímo vyživuje rakovinné buňky a podporuje jejich růst.

Rakovinné buňky na druhé straně nedokážou spalovat tuk. Proto, pokud jim odepřeme přísun cukrů, zabrzdí to jejich růst a následně dochází ik jejich odumírání.

Zdravé buňky se spalováním tuku problém nemají. Tímto způsobem se zdravé buňky zachrání, ale rakovinné hynou.

Jedna studie publikovaná v publikaci Redox Biology poukázala právě na tyto protirakovinné účinky ketogenní diety, konkrétně při rakovině tlustého střeva, prostaty a žaludku.

2. Ochrana mozku a nervové soustavy

Dieta chudá na sacharidy a bohatá na zdravé tuky pomáhá i s dalšími, hlavně neurologickými onemocněními.

Výzkum publikovaný v žurnálu Behavioral Pharmacology (Farmacie pro poruchy chování) zjistil, že ketogenní dieta je efektivní i při minimalizaci projevů Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby.

V jedné studii pacienti s Parkinson, kteří vykonávali tuto dietu, zaznamenali až 43% zlepšení onemocnění už po prvním měsíci.

Studie doporučují katogénnu dietu i pro autimus. Mnoho autisty totiž mívají i epileptické záchvaty v důsledku nadměrné stimulace mozkových buněk.

Výzkum ukázal, že většina dětí s autismem a ADHD (poruchami pozornosti) zaznamenali po ketogenní dietě zlepšení stavu již po 6 měsících.

Velmi slibné výsledky ukazuje použití této diety i při dalších zdravotních problémech s nervovou soustavou jako jsou migrény, bolesti hlavy, deprese, stavy úzkosti či zvýšené nervové vypětí.

Zdroj.domacaliecba.sk