Sušené meruňky jsou také dalším antioxidantem – vitaminem C, který posiluje imunitu těla, předchází stárnutí pokožky a chrání před rozvojem kardiovaskulárních chorob a rakoviny.

Cennou sloučeninou obsaženou v sušených meruňkách je vitamin B6, který je nezbytný pro správnou funkci nervového systému. Podílí se také na produkci hemoglobinu, a proto je důležitou složkou anemické stravy. Vitamin B6 obsažený v merunkách předchází ateroskleróze, protože snižuje hladinu homocysteinu v těle – sloučenina, která podporuje toto onemocnění. Pomáhá také zlepšit práci srdce . 

V sušených meruňkách je draslík , který je zodpovědný za regulaci krevního tlaku a hospodaření s vodou v těle. Kromě toho podporuje práci ledvin a ovlivňuje správné fungování nervosvalového systému . Sušené meruňky také dodávají železo – minerál, který předchází anémii, stimuluje imunitu a snižuje únavu. Dalšími důležitými složkami sušených meruněk jsou vláknina, vápník a fosfor.

Zdravotní vlastnosti sušených meruněk
Vlastnosti sušených meruněk se používají při prevenci a léčbě různých nemocí a onemocnění. Tyto plody přispívají ke zlepšení trávicích procesů a urychlují peristaltiku střev díky přítomnosti vlákniny. Z tohoto důvodu konzumace sušených meruněk pomáhá eliminovat problém zácpy. Sušené meruňky mají zásaditý účinek, proto se doporučují pro překyselení žaludku.

Poskytují velké množství draslíku, takže je vhodné je jíst v případě hypertenze. Vzhledem k obsahu vápníku a fosforu by se sušené meruňky měly objevit ve stravě lidí trpících nebo vystavených osteoporóze. Neměly by také chybět ve výživě anemiků a lidí patřících do rizikové skupiny pro rozvoj anémie , vč. vegetariáni a dívky, které silně menstruují. Sušené meruňky mají příznivý účinek na stav pokožky, mají výživné a vyhlazující vlastnosti a přispívají k regeneraci pokožky . 

Na jejich základě si můžete připravit masku určenou pro péči o akné a mastnou pleť. Sušené meruňky stačí rozdrtit a poté zalít teplým mlékem. Maska se nasadí na obličej a nechá se působit asi 20 minut. Pravidelné provádění tohoto ošetření má za následek zdravý a svěží vzhled pokožky.

Sušené meruňky – na co si dát pozor?
Sušené meruňky jsou často konzervovány oxidem siřičitým, který zachovává intenzivní oranžovou barvu ovoce. Tato sloučenina však přispívá ke snížení nutriční hodnoty produktu. Má také alergenní vlastnosti a může způsobit podráždění trávicího traktu, které se projevuje bolestmi břicha a průjmem. V obchodech jsou k dispozici sušené meruňky nesírené, které jsou bezpečnější, zejména pro alergiky a astmatiky.

Použití sušených meruněk v kuchyni
Sušené meruňky lze jíst jako samostatné, sladké a výživné občerstvení místo vysoce zpracovaných potravin, jako jsou sladkosti, brambůrky a tyčinky. Jsou také chutným doplňkem ke snídani, zejména ovesné vločky. Sušené meruňky se také používají při výrobě domácích dezertů – tvarohový koláč s želé, jablečný koláč nebo křehké pečivo.