Křen působí tak, že dráždí žaludeční sliznici a tím zvyšuje vylučování žlučových kyselin a zlepšuje obranné mechanismy organismu a jeho celkový stav.

Křen má antibakteriální, antivirové a antimikrobiální vlastnosti, díky čemuž je nepostradatelný při různých typech zánětlivých procesů, od krku, nosu, dutin, dásní, plic.

Ukázalo se, že je velmi účinný při léčbě hnisavých ran a zanícených kožních vředů způsobených bakteriálními infekcemi. Také se křen ukázal jako velmi účinný při léčbě revmatismu, neuralgie obličeje a těla, bolesti kloubů a podobně.

Jeho nejdůležitější a nejsilnější účinek je však na dýchací ústrojí – používá se jako domácí lék na kašel, záněty dutin, záněty krku, ušní a nosní sliznice, až po lehčí formy bronchitidy a zápalu plic, kde je používá se jako doplněk.a závažné příznaky onemocnění.

Křen je velmi citlivý na vnější podmínky a nejdéle vydrží při odstranění kůry sedm dní, takže účinnost tovární rebarbory ​​ve sklenicích je velmi diskutabilní. Nejúčinnější bude, když si koupíte čerstvý kořen a sami si ho nastrouháte.

Kvůli jeho síle, ale i některým složkám se doporučuje střídmé užívání křenu a doporučuje se, aby se mu vyhýbaly těhotné ženy, lidé s hypertenzí a stavy špatné srážlivosti krve.

Zdroj.stil