Ředkvičky daikon na korejské motivy
Suroviny:
- ředkvičky daikon — 1,5 kg
- česnek — 3-4 stroužky
- mletý zázvor — 1 lžička
- paprika sladká mletá — 1 lžička
- mletý koriandr — 1 lžička
- chilli — 1 malý stroužek nebo mletý podle chuti
- sůl — 0,5 lžičky (podle chuti)
- dietní olej — 4-5 lžičky
- kuchyňská cibule — 1 ks
Jak připravit ředkvičky daikon na korejské motivy:
- Umyjte ředkvičky, oloupejte je, nastrouhejte na struhadle pro korejskou mrkev.
- Osolte nastrouhané ředkvičky, promíchejte je a nechte 30 minut pustit šťávu (šťávu vylijte, nebudeme ji už potřebovat).
- Ředkvičky dobře vylisujte, ať neobsahují žádnou šťávu, a dejte je do hluboké misky, přidejte nakrájený česnek a promíchejte.
- Osmahněte na suché pánvi papriku, chilli, koriandr, zázvor (30 sekund), přidejte je k ředkvičkám a promíchejte.
- Na pánev, kde jste dělali koření, přidejte olej a osmahněte v něm cibulku na příjemnou vůni (z cibule potřebujeme jen aroma pro olej).
- Vyndejte cibuli a olejem zalijte ředkvičky, promíchejte, zatěžkejte, nechte vystydnout a dejte do ledničky.
- Můžete jej jíst hned, ale chutná lépe, když se rozleží. Můžeme servírovat s čerstvým koriandrem.
Lilek téměř á la Korea
Suroviny:
- 4 středně velké lilky
- 2 sladké papriky
- 1 velká mrkev
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- mletý červený a černý pepř
- kopr a petržel (stačila jedna petržel)
- 2 lžičky koriandru nebo 2 lžičky hotové směsi pro korejskou mrkev
- 2 lžíce vinného octa (nebo citrónové šťávy)
- rostlinný olej na smažení a zálivku
- 1 lžičku medu
- sójová omáčka
Jak si připravit lilek téměř á la Korea:
- Lilek se slupkou nakrájejte na dlouhé proužky o šířce 1 cm.
- Prosypte solí a dejte do ledničku alespoň přes noc.
- Lilek omyjte a velmi dobře osmažte na rostlinném oleji.
- Dejte lilek do misky. Papriku, mrkev a cibuli nakrájejte na malé proužky.
- Česnek utřete s bylinkami. Med smíchejte s octem. Zeleninu dejte k lilku.
- Polijte octem, přidejte koriandr nebo směs, česnek s bylinkami, pepř, sójovou omáčku podle chuti a promíchejte.
- Dejte do ledničky minimálně na 24 hodin. Čím déle, tím lépe − bude chutnější! Je to moc dobré!
Kedluben s exotickou příchutí
Suroviny:
- 1 kedluben
- 2 střední mrkve
- 0,5 čerstvého ananasu (můžete ho nahradit konzervovaným ananasem nebo jablkem)
- 3−4 listy salátu
- hrst nadrobno nasekaných vlašských ořechů
Na zálivku:
- 2 lžíce olivového oleje
- ananasová šťáva
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 0,5 lžičky medu
- sůl, směs čerstvě namletých pepřů, kajenský pepř na špičku nože
Jak připravit hlávkové zelí s exotickou příchutí:
- Očistěte mrkev, kedluben zbavte listů (můžete ponechat malinké lístky uprostřed, jsou jemné a můžete je použít při přípravě salátu), a také očistěte.
- Mrkev i kedluben nakrájejte na tenké proužky, ananas na tenké plátky, listy salátu natrhejte rukama.
- Připravte si zálivku: smíchejte ananasovou šťávu, která zbyde při krájení, přidejte vinný ocet, med, sůl a pepř.
- Směs lehce ušlehejte, dokud se nevytvoří jakási emulze. Pokud budete přidávat kajenský pepř, dejte ho jen málo, protože nevíte, jak je ostrý.
- Salát přelijte zálivkou, posypte trochu osmahnutými vlašskými ořechy.
Dobrou chuť!