Ředkvičky daikon na korejské motivy

Suroviny:

  • ředkvičky daikon  — 1,5 kg
  • česnek — 3-4 stroužky
  • mletý zázvor — 1 lžička
  • paprika sladká mletá — 1 lžička
  • mletý koriandr — 1 lžička
  • chilli — 1 malý stroužek nebo mletý podle chuti
  • sůl — 0,5 lžičky (podle chuti)
  • dietní olej — 4-5 lžičky
  • kuchyňská cibule — 1 ks

Jak připravit ředkvičky daikon na korejské motivy:

  1. Umyjte ředkvičky, oloupejte je, nastrouhejte na struhadle pro korejskou mrkev.
  2. Osolte nastrouhané ředkvičky, promíchejte je a nechte 30 minut pustit šťávu (šťávu vylijte, nebudeme ji už potřebovat).
  3. Ředkvičky dobře vylisujte, ať neobsahují žádnou šťávu, a dejte je do hluboké misky, přidejte nakrájený česnek a promíchejte.
  4. Osmahněte na suché pánvi papriku, chilli, koriandr, zázvor (30 sekund), přidejte je k ředkvičkám a promíchejte.
  5. Na pánev, kde jste dělali koření, přidejte olej a osmahněte v něm cibulku na příjemnou vůni (z cibule potřebujeme jen aroma pro olej).
  6. Vyndejte cibuli a olejem zalijte ředkvičky, promíchejte, zatěžkejte, nechte vystydnout a dejte do ledničky.
  7. Můžete jej jíst hned, ale chutná lépe, když se rozleží. Můžeme servírovat s čerstvým koriandrem.

Lilek téměř á la Korea

Suroviny:

  • 4 středně velké lilky
  • 2 sladké papriky
  • 1 velká mrkev
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • mletý červený a černý pepř
  • kopr a petržel (stačila jedna petržel)
  • 2 lžičky koriandru nebo 2 lžičky hotové směsi pro korejskou mrkev
  • 2 lžíce vinného octa (nebo citrónové šťávy)
  • rostlinný olej na smažení a zálivku
  • 1 lžičku medu
  • sójová omáčka

Jak si připravit lilek téměř á la Korea:

  1. Lilek se slupkou nakrájejte na dlouhé proužky o šířce 1 cm.
  2. Prosypte solí a dejte do ledničku alespoň přes noc.
  3. Lilek omyjte a velmi dobře osmažte na rostlinném oleji.
  4. Dejte lilek do misky. Papriku, mrkev a cibuli nakrájejte na malé proužky.
  5. Česnek utřete s bylinkami. Med smíchejte s octem. Zeleninu dejte k lilku.
  6. Polijte octem, přidejte koriandr nebo směs, česnek s bylinkami, pepř, sójovou omáčku podle chuti a promíchejte.
  7. Dejte do ledničky minimálně na 24 hodin. Čím déle, tím lépe − bude chutnější! Je to moc dobré!

Kedluben s exotickou příchutí

Suroviny:

  • 1 kedluben
  • 2 střední mrkve
  • 0,5 čerstvého ananasu (můžete ho nahradit konzervovaným ananasem nebo jablkem)
  • 3−4 listy salátu
  • hrst nadrobno nasekaných vlašských ořechů

Na zálivku:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • ananasová šťáva
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 0,5 lžičky medu
  • sůl, směs čerstvě namletých pepřů, kajenský pepř na špičku nože

Jak připravit hlávkové zelí s exotickou příchutí:

  1. Očistěte mrkev, kedluben zbavte listů (můžete ponechat malinké lístky uprostřed, jsou jemné a můžete je použít při přípravě salátu), a také očistěte.
  2. Mrkev i kedluben nakrájejte na tenké proužky, ananas na tenké plátky, listy salátu natrhejte rukama.
  3. Připravte si zálivku: smíchejte ananasovou šťávu, která zbyde při krájení, přidejte vinný ocet, med, sůl a pepř.
  4. Směs lehce ušlehejte, dokud se nevytvoří jakási emulze. Pokud budete přidávat kajenský pepř, dejte ho jen málo, protože nevíte, jak je ostrý.
  5. Salát přelijte zálivkou, posypte trochu osmahnutými vlašskými ořechy.

Dobrou chuť!