Čerstvé listy pečlivě omyjte a poškozené vyhoďte. Je vhodné používat návleky, protože kopřiva může dráždit pokožku. Vypraný hadřík položte mezi dva hadříky, aby co nejlépe absorboval vodu. Můžete ho přirozeně sušit, ale riskujete jeho poškození, je lepší to udělat v troubě. Předehřejte ji na 120 °C a listy vložte do tenké vrstvy asi na 2–3 hodiny. Dvířka trouby by měla být mírně otevřená (1-2 cm), aby mohl unikat vlhký vzduch. Pokud je to možné, zapněte ventilátor, výrazně urychlí cirkulaci vzduchu a zkrátí dobu sušení.

Když listy zkřehnou a na dotek se rozpadnou, vyndejte je z trouby a ručně rozmačkejte. Vyhoďte stonky a všechny ostatní části, které jsou ještě mokré. Rozdrcené listy vraťte do trouby a pokračujte v sušení další hodinu, abyste se ujistili, že jsou zcela suché. Poté je rozetřete. Mouku prosejeme přes síto. Některé větší částečky zůstanou v sítu, takže je můžete rozemlít v troubě a poté znovu propasírovat.

Z 300 g čerstvé kopřivy (listy a natě) nebo 150 g čerstvých listů se získá asi 20-25 g hladké mouky a asi 10-15 g další hrubě mleté ​​mouky, která zbyde po prosátí. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě na tmavém, suchém a chladném místě.

Zdroj: Věc vkusu