Opatření platí i na koronavirus

Stejná pravidla jako pro ochranu proti chřipce platí i v případě obávaného koronaviru z Číny. Koronavirus není v českém prostředí neznámý. Zpráva Státního zdravotního ústavu o loňské chřipkové sezoně uvádí, že z oblasti nechřipkových respiračních virů tvořil koronavirus 6% podíl. Závažná je však právě jeho aktuální mutace COVID-2019, proti níž nejsou dosud vyvinuty vakcíny. Z toho důvodu je nutné se chovat zodpovědně a dodržovat základní pravidla hygieny.

V souvislosti s koronavirem se začalo hovořit nejen o zdravotním ohrožení populace, ale i o dopadech na ekonomiku. Právě tento aspekt je často opomíjen i v případě chřipkových infekcí. Je totiž nutné si uvědomit, že zátěž chřipkovou vlnou je dvojí. V první řadě jde o těžká onemocnění, která v nejhorších případech vedou k úmrtí.

Druhou úroveň zátěže pak představují vysoké počty mírných a středně závažných chřipkových onemocnění, které vedou jak k pracovní neschopnosti, tak k nutnosti ošetřovat doma zejména dětské pacienty. To vše se na oslabení ekonomiky podílí. Proto je nutné být neustále obezřetný a efektivně se infekcím bránit.

Autor komentáře: Celostní lékař MUDr. Bohumil Ždichynec