Nejlepší obranou proti infekci je vhodná prevence

Je třeba si uvědomit, že bránou ke vstupu infekce do organizmu je výstelka nosohltanu a výjimečně i oční spojivky.

Proto je třeba si mýt pravidelně ruce, a to zejména před jídlem, nemnout si oči a obličej, kašlat a kýchat do kapesníku a použité kapesníky likvidovat. Nejrizikovější je samozřejmě úzký kontakt s kašlajícím nemocným, ale nakazit se lze i podáním ruky či dotekem kontaminovaných předmětů, například madla v MHD, hraček či použitých kapesníků. Při onemocnění je pak nezbytné zůstat izolován doma a nešířit tak nemoc dále. Důležité je řádné větrání a úklid místnosti na vlhko.

Infekce jsou nejrizikovější pro děti a osoby starší 60 let. Prevencí je správná životospráva, dostatek spánku a vyhýbání se stresu.

Obranyschopnost organismu pak podpoří konzumace potravin, jako jsou čerstvé citrusy, kysané zelí, salát, špenát, brokolice nebo česnek.

V posílení imunity pomohou i preparáty ze skupiny přírodních imunomodulátorů, jako je třeba doplněk stravy Immun 44 s komplexní směsí takzvaných polyfenolů, které obsahují vyváženou dávku vitamínů, minerálů a stopových prvků.

Specifickou prevencí proti chřipce je poté včasné očkování. Je třeba si však uvědomit, že vakcinace nepůsobí dlouhodobě. Kvůli možným mutacím viru je totiž nutné očkování opakovat každý rok.

článek pokračuje na další stránce..