aksamitník

Tato rostlina je na rozdíl od ostatních známá svou specifickou vůní, nebo spíše zápachem, který nevoní lidem a je velmi nepříjemný pro mšice. Tyto zapáchající rostliny jsou nenáročné na péči, ale je třeba zvyknout si na jejich zvláštní aroma. Buďte si však jisti, že mšice a další škůdci si nezvyknou a rostliny velmi rychle opustí.

levandule

Tato vděčná rostlina je stále častěji ozdobou našich zahrad. Kromě toho však záhon levandule tvoří i přirozenou bariéru proti škůdcům. Její vůni nesnášejí mušky, mšice, blechy, mravenci a silně odpuzuje i komáry – tuto vlastnost můžete využít i vy na ochranu před otravným hmyzem během letních měsíců.

šalvěj

Výborně funguje proti Mynařík zelná a muchám- Tato užitečná bylinka odpuzuje dotěrného motýla lépe, než chemické prostředky a postřiky. Nasaďte ji do blízkosti zeleninových záhonů a kromě léčivého šalvějového čaje budete mít klid i s létajícím příživníků.

šanta obyčejný

Možná jste o této rostlině již slyšeli v jiných souvislostech, ale teprve nedávno vyšel výzkum, který zjistil, že tato rostlina představuje pro kleště jednoho z největších přirozeně se vyskytujících nepřátel. Řeč je o rostlině s názvem šanta obyčejný, kterou možná znáte podle podoby s levandulí . Pokud máte na zahradě kočku a přišla do kontaktu s touto rostlinou víte, že vůně této rostliny je přivádí do vytržení. Jiní zas budou znát léčivé vlastnosti šanty – čaje z šanty se podobají mátovým, ale jsou méně aromatické. Působí proti křečím, průjmu, střevní plynatosti a zánětem dýchacích cest. používá se k zastavení průjmu a kolikových bolestí, proti nadýmání a při zánětu průdušek – i při chronické bronchitidě.

Podle studie na státní univerzitě v Iowě může již vysazení jedné rostliny způsobit výrazné snížení počtu klíšťat na zahradě. Pokud máte větší zahradu, samozřejmě potřebujete rostlin více , její silice jsou však vysoce účinné v okruhu až několika metrů.

Z výsledků srovnání šanty s běžně dostupnými insekticidy se ukazuje, že rostlina je účinnější a působí nepřetržitě v místě, kde roste. Důvodem je látka zvaná  nepetalakton. Tato  organická chemická sloučenina, se často objevuje i v éterických olejích, měli byste ale vědět nepetalakton je 10krát účinnější než  DEET,  který je hlavní složkou repelentů.

myrta obecná

Olej v listech této rostliny se komárům nelíbí a proto ji můžete využít jako účinný ekologický štít na terasách či balkónech. Preferuje světlé místo, ale ne přímé sluneční záření. Třeba ji pravidelně zalévat a za to vám bude okrasou i dobrým pomocníkem v boji proti obtížnému hmyzu.

Plektrant táhlý

Tato zajímavá táhlý rostlina má rovněž schopnost odpuzovat mouchy a komáři. Stačí jí jen výživný substrát, polostín a vhodná opora, a dokáže vytvořit zeď, přes kterou k vám komár určitě nepronikne.

rozmarýn

Výborná bylinka v kuchyni, kterou využijete například i při grilování na odpuzení hmyzu . Stačí pár stonků hodit do ohně a máte klid od komárů, i jiného obtížného hmyzu.

tymián

Tymián je bylinka se superschopnostmi. Nejen že je výborná při dochucení různých pokrmů a má léčivé účinky při infekci dýchacích cest, je i skvělým odpuzovačem much, klíšťat a komárů. Daří se mu i v květináči, proto by rozhodně neměl chybět ve vaší kuchyni.

Zdroj:Dobrenoviny.sk