měsíček

Začněme rostlinou, jejíž vůni nemají rádi komáři, mouchy ale ani většina lidí. Řeč je o měsíčku . Najdete ho v různých odrůdách a má opravdu pěkné květiny a ozdobné listy. Jen ta jeho „vůně“ lze považovat spíše za zápach. V zahradě vám však udělá dokonalou službu a odpuzuje dokonce i škůdců, kteří by mohli ohrozit vaši úrodu rajčat. 

Vratič na moly, mouchy a mravenci

Díky intenzivnímu zápachu a látkám, které obsahuje, odpuzuje škůdců a má insekticidní vlastnosti. Takže pokud se chceme zbavit bytové moly, zavěsíme v šatníku bavlněnou tašku se sušenou bylinkovou natí.

Na terase si jen dejte čerstvou bylinu do vázy a obtěžující hmyz (např. Mouchy, komáři, klíšťata) se bude od vás držet daleko. Když vás v zahradě trápí invaze mravenců, postříkejte mraveniště odvaromom z vratiče – mravenci zmizí.

bazalka

Bazalka je obzvláště účinná pro rajčata, papriky a brukvovitých zeleninu. Ve velkých sklenících ve kterých se rajčata pěstují, se zvykne bazalka sázet mezi sazenice chmelovými. Tato metoda je zvláště rozšířena u pěstitelů z jižních zemí, který vědí, že rajčata a bazalka k sobě patří nejen na talíři, ale také v půdě. Bazalka rostliny chrání před hmyzem a látky, které vylučuje, prospívají zdraví a správnému vývoji rostlin. 

máta

Máta je velmi aromatická bylinka a škůdci ji cítí už z dálky. Máta je přirozeným silným pesticidům, který odhání hmyz, mušky, komáři a dalších škůdců. Doporučuje se však pěstovat ji v květináčích, ne v přímo v půdě, ve které pěstujete jiné plodiny. Máta se totiž rychle rozroste a její rozpínající se kořenový systém by mohl poškodit plodiny, které má ochraňovat.

petúnie

Tyto kytičky nás těší na balkonech či teras a kromě potěšení pro oko, je můžete skvěle zužitkovat i pro vaši zahradu. Zasaďte je do blízkosti rajčat, papriky či fazolí. Nevyžadují speciální péči a vaši zeleninu ochrání před mšicemi, rožkatcami a dalšími brouky, které si na vaší úrodě rádi pochutnají.

Pokračování na další straně