Osteoporóza je onemocnění, které oslabuje kosti a zvyšuje riziko zlomenin a pohmožděnin. Hlavními příčinami osteoporózy jsou nedostatek pohybu, stárnutí a nedostatek vitaminu D a vitaminu K ve stravě, často je však způsobena také nedostatkem hořčíku. Ten totiž způsobuje snížení hladiny vápníku v krvi, hlavního prvku kostí, což může vést ke snížení hustoty kostí a zvýšení náchylnosti k jejich poškození, pokud se problém začne řešit příliš pozdě.

Dalším typickým příznakem nedostatku hořčíku je extrémní únava, a to jak psychická, tak fyzická. Jedná se však o problémy, které mohou být způsobeny mnoha dalšími faktory, jako je například obzvláště namáhavé cvičení v posilovně, dlouhá pracovní doba a nedostatek spánku. Proto je třeba věnovat zvláštní pozornost, pokud se únava a svalová slabost objevují každý den a nemizí. Předpokládá se, že je to způsobeno ztrátou draslíku ve svalových buňkách při nedostatku hořčíku.

Nedostatek hořčíku může také zvyšovat krevní tlak, který je jedním z největších rizikových faktorů srdečních onemocnění. Je však třeba poznamenat, že v tomto případě nemají vědci dostatek důkazů, aby tuto skutečnost potvrdili. Naznačují však, že užívání doplňků stravy a zavedení správné denní stravy může tento problém zmírnit a naopak podpořit funkci krevního oběhu.