Léčivý olej na klouby

Postupujte podle tohoto návodu, příprava je velmi jednoduchá.

Potřebujeme následující suroviny:

  • 5 až 7 bobkových listů
  • 1 polévkovou lžíci sušeného rozmarýnu (nebo 2 čerstvé větvičky)
  • 2 decilitry olivového oleje

Postup přípravy tohoto bylinného oleje je následující: Nejprve vezmeme 5-7 bobkových listů a rozdrtíme je mezi prsty. Poté je nasypeme do hrnce. Z rozmarýnu odstraníme listy a nasekáme asi 1 lžíci této bylinky. Přidáme ji do hrnce s bobkovými listy a zalijeme 2 dl olivového oleje. Hrnec s ingrediencemi přikryjeme poklicí a vložíme do většího hrnce naplněného vodou.

Necháme vařit, dokud se všechny ingredience dobře nepromíchají a olej necháme odstát a vychladnout po dobu 20 minut. Poté ho přecedíme přes plátno a uložíme do kelímku, který lze dobře uzavřít.

Olej můžeme použít k potírání bolestivých míst, jako jsou kolena, ramena, krční páteř a kříže. Má silný protizánětlivý účinek a není pro tělo škodlivý.

Účinky rozmarýnu

Po staletí se rozmarýn používá k léčbě různých zdravotních potíží, včetně revmatismu, dny, osteoporózy a bolestí svalů. Je zejména užitečný při léčbě revmatoidní artritidy a bolestí kloubů.

Rozmarýn obsahuje několik důležitých antioxidantů, které jsou prospěšné zejména při artritidě. Rozmarýnový olej je často používán při bolestech kloubů, protože obsahuje řadu účinných látek, včetně cineolu, kafru, borneolu, pinenu, tříslovin, saponinů a hořčin.