Podpora správné funkce plic
Tradiční medicína používá libeček k redukci hlenu v plicích, který zlepšuje dýchání a výměnu kyslíku v organismu. Libeček obsahuje silice, které pomáhají zmírňovat podráždění plic a zlepšuje celkový stav již po 4 dnech užívání.
Podporuje zdravé klouby
Bylina je považována za přírodní léčivo a podporu zdravých kloubů společně s léčením revmatu. Nemá žádné vedlejší účinky, což je velmi vzácné.
zklidňuje alergie
Uklidňující efekt libečku pomáhá přirozeně bojovat proti symptomům alergií. Quercetin, sloučenina obsažená v libečku tlumí uvolnění histaminu a zmenšuje podráždění způsobená přecitlivělostí na některé složky přírody.
10 blahodárných účinků libečku na vaše tělo a zdraví:
- Podporuje trávení, pokud hubnete, jde o toho nejlepšího pomocníka,
- Urychluje metabolismus,
- Podporuje vylučování žluči – výborná prevence onemocnění žlučníku,
- Odstraňuje plynatost a nadýmání,
- Prevence proti kardiovaskulárním onemocněním, čistí krev i cévy,
- Močopudné účinky – je výborný pro lidi, kteří trpí častými záněty močového měchýře, ledvin a vylučovací soustavy,
- Odstraňuje nadbytečnou vodu z organismu, pokud hodně solíte, libeček vám vyčistí tělo od nadbytečného sodíku,
- Pročišťuje dýchací cesty – zbavuje hlenu a usnadňuje dýchání,
- Výluhem z libečku lze úspěšně léčit onemocnění kloubů, jakými je revma, artróza nebo dna. Můžete vyvařit všechny části rostliny, nejvýraznější účinek má však kořen. Čaj z kořene libečku několikrát denně dokáže účinně zmírnit mnoho zdravotních potíží.
- Výborný během chřipky – libeček je nejen skvělou prevenci, ale pomůže vám i rychleji se opět uzdravit.
Libeček v domácnosti
Babičky používali libeček nejen do omáček, polévek nebo k masu. Jeho lístky – sušené nebo čerstvé se ukládaly do skříní a potravinových komor, kde působili jako odpuzovač škůdců .
Využijte všechny části
Kořeny libečku můžete usušit, rozdrcen a použít jako koření do jídel. Listy a stonky můžete přidávat do vývarů, salátů a omáček. Mladé listy dávají jídlům aromatickou vůni celeru. Listy můžete sušit a vyrábět z nich různé domácí koření, ochucené soli nebo domácí náhrady vegety. Listy můžete sbírat během celé sezóny. Kořen libečku sbíráme až ve třetím rokem po létě. Kořen usušíme a umeleme na koření.
Pokračování na další straně