Podpora správné funkce plic

Tradiční medicína používá libeček k redukci hlenu v plicích, který zlepšuje dýchání a výměnu kyslíku v organismu. Libeček obsahuje silice, které pomáhají zmírňovat podráždění plic a zlepšuje celkový stav již po 4 dnech užívání.

Podporuje zdravé klouby

Bylina je považována za přírodní léčivo a podporu zdravých kloubů společně s léčením revmatu. Nemá žádné vedlejší účinky, což je velmi vzácné.

zklidňuje alergie

Uklidňující efekt libečku pomáhá přirozeně bojovat proti symptomům alergií. Quercetin, sloučenina obsažená v libečku tlumí uvolnění histaminu a zmenšuje podráždění způsobená přecitlivělostí na některé složky přírody.

10 blahodárných účinků libečku na vaše tělo a zdraví:

  • Podporuje trávení, pokud hubnete, jde o toho nejlepšího pomocníka,
  • Urychluje metabolismus,
  • Podporuje vylučování žluči – výborná prevence onemocnění žlučníku,
  • Odstraňuje plynatost a nadýmání,
  • Prevence proti kardiovaskulárním onemocněním, čistí krev i cévy,
  • Močopudné účinky – je výborný pro lidi, kteří trpí častými záněty močového měchýře, ledvin a vylučovací soustavy,
  • Odstraňuje nadbytečnou vodu z organismu, pokud hodně solíte, libeček vám vyčistí tělo od nadbytečného sodíku,
  • Pročišťuje dýchací cesty – zbavuje hlenu a usnadňuje dýchání,
  • Výluhem z libečku lze úspěšně léčit onemocnění kloubů, jakými je revma, artróza nebo dna. Můžete vyvařit všechny části rostliny, nejvýraznější účinek má však kořen. Čaj z kořene libečku několikrát denně dokáže účinně zmírnit mnoho zdravotních potíží.
  • Výborný během chřipky – libeček je nejen skvělou prevenci, ale pomůže vám i rychleji se opět uzdravit.

Libeček v domácnosti

Babičky používali libeček nejen do omáček, polévek nebo k masu. Jeho lístky – sušené nebo čerstvé se ukládaly do skříní a potravinových komor, kde působili jako odpuzovač škůdců .

Využijte všechny části

Kořeny libečku můžete usušit, rozdrcen a použít jako koření do jídel. Listy a stonky můžete přidávat do vývarů, salátů a omáček. Mladé listy dávají jídlům aromatickou vůni celeru. Listy můžete sušit a vyrábět z nich různé domácí koření, ochucené soli nebo domácí náhrady vegety. Listy můžete sbírat během celé sezóny. Kořen libečku sbíráme až ve třetím rokem po létě. Kořen usušíme a umeleme na koření.

Pokračování na další straně