Vlašské ořechy
Vlašské ořechy jsou další potravinou, která je prospěšná pro zdraví srdce. Mají totiž obzvláště vysoký obsah kyseliny alfa-linolenové (ALA), rostlinné omega-3 mastné kyseliny. „ALA obsažená ve vlašských ořeších snižuje hladinu cholesterolu, tlumí záněty, podporuje zdravé tepny a snižuje riziko srdečních onemocnění,“ říká Dr. Van Nguyen. Dr. Van Nguyen doporučuje přidat do svého jídelníčku sedm celých vlašských ořechů denně.

Citrus
Pomeranče, grapefruity a citrony jsou bohaté na vitamín C a flavonoidy, které jsou nezbytné pro udržení pružnosti cév a zabraňují tvorbě plaku. Lékař doporučuje konzumovat jeden středně velký citrusový plod, jako je pomeranč nebo grapefruit, denně.

Ovesné vločky – výhody pro tepny
Ovesné vločky jsou vynikajícím zdrojem rozpustné vlákniny, zejména beta-glukanu, který hraje zásadní roli při snižování hladiny cholesterolu. „Beta-glukan v ovesných vločkách se váže na cholesterol v trávicím systému a pomáhá jej odstraňovat z těla, čímž udržuje tepny čisté,“ vysvětluje doktor Van Nguyen. Denní porce ½ šálku vařených ovesných vloček je pro srdce zdravá volba, která může významně snížit riziko srdečních onemocnění.

Brokolice
Brokolice je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty, které jsou dobré pro zdraví tepen. Pro dosažení nejlepších výsledků lékař doporučuje pravidelně konzumovat 1 šálek vařené brokolice nebo 2 šálky syrové brokolice.

Květák
Stejně jako brokolice je květák bohatý na antioxidanty a živiny, které podporují kardiovaskulární zdraví. Van Nguyen doporučuje jíst 1 šálek vařeného květáku nebo 1½ až 2 šálky syrového květáku, aby byly vaše tepny čistší a zdravější.

Připomeňme, že chirurg již dříve jmenoval tři účinné přípravky na záněty kloubů .