4. Abyste se vyhnuli zadržování vody, pijte více vody – Může to znít zmateně, ale dostatek tekutin pomáhá odstranit přebytečnou tekutinu z těla. Když tělo postrádá vodu, začne zadržovat tekutiny, aby se zabránilo dalším ztrátám. To vede k zadržování vody a narušení rovnováhy tekutin.

5. Nahraďte kořením a česnekem – Je nutné udržovat správnou rovnováhu vody a soli v těle. Nadměrný příjem soli je jednou z nejčastějších příčin otoků. Pokud chcete, aby vaše jídlo bylo chutnější, stačí místo soli přidat koření a česnek.

6. Jezte potraviny bohaté na hořčík – Aby tělo dobře fungovalo a abyste zabránili ledvinovým kamenům, jezte potraviny bohaté na hořčík. Jedná se o kakao, pohanku, mandle, kešu, rýži, špenát, ovesné vločky a avokádo.

7. Buďte aktivnější – plavte, jezděte na kole a procházejte se – Abyste předešli otokům nebo alespoň zmírnili nepříjemné pocity v nohách, pravidelně cvičte. Cyklistika, chůze a plavání vyhovují téměř každému a nepoškozují klouby. Začněte s 15 minutami denně a uvidíte výsledky.

8. Zkuste masáž kartáčem – Suchá masáž je lepší než jakýkoli peeling. Tímto způsobem odstraníte odumřelé buňky, zlepšíte krevní oběh a všimnete si, jak je vaše pokožka zářivá a hladká. Masáž může trvat 3 až 8 minut a nejlépe každý den trochu masírovat.Zkuste masírovat podél lymfatického toku, jak je znázorněno na obrázku.

9. Místo kávy pijte petrželový čaj a brusinkový džus – Petržel pomáhá odstraňovat přebytečnou vodu. Zde je dobrý recept na petrželový čaj: nasekejte 50 gramů petrželky a povařte ji ve 250 ml vody po dobu několika minut. Když stáhnete z plotny, nechte petržel ještě 30 minut odpočívat. Sceďte a užívejte lžíci před jídlem několikrát denně. Brusinky jsou bohaté na hořčík a pomohou předcházet otokům.

10. Vynechte sladkosti – Sladkosti a příliš mnoho sacharidů vede k zadržování vody a přibírání na váze. Proto by bylo nejlepší, kdybyste zapomněli na čokolády a sušenky a nahradili je lesními plody.