Bohatá na vitamín C

Kysané zelí je extrémně bohaté na vitamin C. Kdysi dávno byla používána námořníky na předcházení kurdějí – onemocnění způsobovaného dlouhodobým nedostatkem uvedeného vitaminu.

Navzdory moderní doby i dnes mnoho lidí trpí chronickým nedostatkem vitamínu C. Málokdy to sice dospěje až ke kurdějím, ale případy jako krvácející dásně jsou stále poměrně častým jevem.

posiluje kosti

Kyselé zelí efektivně posiluje kosti a předchází osteoporóze, protože je velmi bohaté na minerální látky.

Kromě toho obsahuje i velmi důležitý vitamín K, který je pro zdraví kostí rozhodující. Podílí se totiž na produkci bílkovin, které mají na starosti rovnováhu kostní mineralizace.

Zlepšuje zdraví srdce

Kysané zelí je také bohaté na vlákninu, která podporuje dobré trávení a zpracování živin, čímž zajišťuje zdraví srdce a mozku.

Kromě toho ovlivňuje ve střevech i absorpci cholesterolu do krve. Takto udržuje cévy čisté a průchodné, což má vliv na prevenci infarktů a mozkových mrtvic v důsledku aterosklerózy.

Chrání před rakovinou

Kysané zelí obsahuje isothiokyanát. Jde o látku s velmi silným protirakovinným účinkem.

Navíc se v ní nachází i substance s názvem glukosinolátu, která aktivuje lidské přirozené antioxidační enzymy.

Nakonec, v kysaném zelí najdeme i množství flavonoidů, které brání poškození a zužování cév a působí i proti rakovinným buňkám.

Sledujte nás na Facebooku

https://www.facebook.com/P%C5%99%C3%ADroda-je-l%C3%A9k-1597975057187190/?fref=ts