„Půst je pro mne nezbytný jako oči, otevírá pohled na duchovní svět,“ − argumentoval Mahátma Gándhí. Ježíš Kristus, Mojžíš, Eliáš prorok, Mohamed − hladověli 40 dní. Dlouhou dobu před osvícením hladověl Buddha. Je dobře známo, že půst praktikují jogíni.

Potenciální výhody jednodenního půstu

  1. Omlazení organismu
  2. Snížení hladiny cholesterolu
  3. Posílení zdraví srdce
  4. Úbytek nadbytečného tuku
  5. Zlepšení látkové výměny
  6. Zvýšené vylučování toxinů
  7. Zlepšení činnosti imunitního systému

Pravidla a důsledky jednodenního půstu

Člověk si začíná vážit jídla, zvláště když si ho na několik dní odepře. Při jednodenním půstu se hodnocení konzumovaných potravin dramaticky změní.

Jednodenní půst umožňuje naučit se odlišit skutečnou potřebu jídla od automatického návyku. Pokud budete dodržovat tuto „dietu“ pravidelně, žaludek se stáhne do své normální velikosti a další přejídání bude nepříjemné.

Chcete-li, aby vám 24hodinový půst jednou týdně přinesl maximální užitek, je třeba se na to řádně připravit a dodržovat určitá pravidla.

  1. Odborníci na výživu radí, abyste začali pít ráno v den volna a skončili ráno dalšího dne, i když pro některé lidi budou výhodnější všední dny, aby lépe odolávali pokušením v jídle.
  2. 3 dny před plánovaným půstem omezte konzumaci masa, ryb a alkoholu. Za 2 dny vylučte ořechy a luštěniny a jeden den před se snažte jíst pouze zeleninu, ovoce, čerstvé džusy a obiloviny bez mléka.
  3. 24hodinový půst tradičně začíná večer, takže je vhodné před spaním vyčistit střevo pomocí čisticího klystýru.
  4. Pokud budete hladovět poprvé, snažte se být doma celý den, protože z nezvyku můžete pociťovat slabost, závratě nebo mít bolesti hlavy.
  5. Během půstu je třeba pít vypít hodně obyčejné čisté vody (alespoň dva litry), protože voda je nejlepším přírodním rozpouštědlem škodlivých látek a aktivně pomáhá odstranit všechno zbytečné.
  6. Není dovoleno pít džusy nebo čaje, protože jinak už to nebude půst, ale jen hladová strava.
  7. Při bolestech hlavy a pocitech nevolnosti je jedinou povolenou výjimkou přidání na litr vody 1 lžíce citronové šťávy nebo přírodního medu, které pomáhají ledvinám vyrovnat se se zvýšenou zátěží při odstraňování toxinů.
  8. Pečlivě vnímejte svoji náladu, nepředbíhejte událostem, na hlad si zvykejte postupně.

Jednodenní nebo 24hodinnový půst je zaměřen především na vyprázdnění těla a očistu organismu, související ztráta hmotnosti bude příjemným bonusem. Na fórech o hladovění existuje mnoho ohlasů od lidí, kteří se díky jednodennímu hladovění zbavili mnoha nemocí a nadváhy.

Zpočátku pro vás může být obtížné vydržet tolik hodin bez jídla, zvláště pokud jste zvyklí jíst hodně a často, ale časem to bude mnohem jednodušší. Budete se cítit lehcí a veselí, žaludek se zmenší a neustálý pocit hladu zmizí.

Jednodenní půst je zvláště vhodný během onemocnění nebo nachlazení, protože v tomto případě jsou všechny síly namířeny na boj proti infekci a nikoliv na trávení. Ne náhodou všechna zvířata během onemocnění instinktivně odmítají jíst, ale ráda pijí vodu.

Předběžná opatření a rizika pro jednodenní půst

I přes výhodné aspekty jednodenního půstu existují i rizika, kterým mohou čelit ti, kdo chtějí vyzkoušet odepření si jídla. Tato metoda nevyhovuje několika kategoriím lidí.

  1. Lidem, kteří berou léky, které nezbytně vyžadují příjem potravy
  2. Diabetikům
  3. Těhotným
  4. Lidem s ledvinovou nedostatečností
  5. V případě srdeční nedostatečnosti

Půst tělo stresuje. V této souvislosti se některé nemoci mohou zhoršit. Abyste snížili rizika, měli byste se poradit s odborníkem. Hlad může například vyvolat migrénu.

Často je jednodenní hladovění v týdnu omluvou pro to, že nedodržujete správné stravování pro zbylých 6 dní. Člověk jí po celý týden vysoce kalorické jídlo a doufá, že hladovění mu pomůže zhubnout. Tento přístup nejen že nepomáhá zbavit se nadbytečných kilogramů, ale má dokonce opačný účinek.

Je důležité si uvědomit, že s jediným půstem se nemůžete úplně uzdravit, ale můžete významně snížit riziko onemocnění.

Proto nejlepší varianta je − půst s preventivním účelem v kombinaci se správnou výživou a dostatečnou fyzickou zátěží.

Sdílejte odkaz s přáteli a pomozte jim udělat první krok na cestě k jejich zdraví. Když začnou praktikovat jednodenní půst, s největší pravděpodobností s tím nebudou chtít přestat a přejdou k zdravému životnímu stylu.