Virová meningitida. Člověk se může nakazit virovou meningitidou prostřednictvím pacientovy stolice nebo hlenu, stejně jako při líbání . Příznaky, které se objevují při infekci, zahrnují bolest hlavy, horečku, zimnici, únavu, nevolnost, bolesti krku a zmatenost. Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí by měl člověk, pokud se tyto příznaky objeví, okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, protože virová meningitida může být závažnější než bakteriální meningitida.

Cytomegalovirus . Tento virus se šíří prostřednictvím lidských tělesných tekutin, jako jsou sliny, moč nebo krev. Infekce cytomegalovirem často způsobuje vážné onemocnění. Děti, těhotné ženy a jedinci s oslabenou imunitou jsou vystaveni zvýšenému riziku vzniku zápalu plic a hepatitidy, pokud jsou infikováni tímto virem. U dětí se mohou vyvinout neurologické problémy a malformace, zvláště pokud se nakazí v děloze. Obecně je infekce cytomegalovirem u dospívajících a dospělých obvykle doprovázena příznaky, jako je únava, bolesti svalů, bolesti hlavy, horečka, zvětšení jater a sleziny, které mohou trvat až 3 týdny.

Příušnice. Toto onemocnění se šíří vzdušnými kapénkami a projevuje se příznaky jako je horečka, bolest hlavy, svalů, únava, nechutenství a otok příušních slinných žláz. K jeho prevenci patří očkování.

Chřipka. Toto vysoce nakažlivé onemocnění virové etiologie může být snadno přenášeno z jedné infikované osoby na druhou vzdušnými kapkami, včetně kýchání, kašlání, líbání . Mezi běžné příznaky chřipky patří bolest svalů, hlavy, bolest v krku, vysoká tělesná teplota a rýma.

Obrna. Virus se může šířit fekálně-orální cestou, prostřednictvím kontaminovaných potravin a vody. Před rozvojem poliomyelitidy se můžete chránit pouze preventivním očkováním, protože neexistují žádné léky na léčbu této patologie. Podle Světové zdravotnické organizace patří mezi příznaky dětské obrny horečka, bolest končetin, zvracení, únava, bolest hlavy a ztuhlost šíje. Po proniknutí viru do střev se však objevují i ​​neurologické příznaky s možností doživotního ochrnutí dolních končetin.

Zdroj:lifehacker