Pampeliškový sirup
Účinky:
– prevence a léčba onemocnění průdušek, úleva při kašli
– pomáhá při zánětech jater a napomáhá k její regeneraci
– pomáhá udržet zdravý žaludek, čistí krev a střeva
– rozpouští žlučové a ledvinové kameny a zlepšuje činnost sleziny
– pomáhá při dně a revmatu
– odstraňuje pocit únavy
– zmírňuje otok
– pomáhá při jarních alergiích
– pomáhá činnosti žláz
– snižuje krevní tlak, ředí příliš hustou krev
– dodává tělu energii
Potřebujeme:
230 ks. pampeliškových květin,
1,5 l vody,
2 citrony
1 kg třtinového cukru
Postup:
Květy sbíráme nejlépe v bezprašném prostředí, v plném květenství.
Květy necháme vysušit na sluníčku, zalijeme odměřenou vodou a necháme do druhého dne vyluhovat.
Potom přecedíme přes plátno, lehce vymačkáme, přidáme citróny, dobře omyté a nakrájené na plátky, cukr a za občasného míchání vaříme. Vaříme, dokud sirup mírně zhoustne.
Teplý sirup nalijeme do čistých, nahřátých sklenic, uzavřeme víčky a uložíme v chladu a temnu.
Používáme ke slazení čajů a limonád. Případně také jako sladidlo do dezertů.
Sirup lze připravit i bez vaření – tento je ještě léčivější
Potřebujeme:
Plnou litrovou nádobu pampeliškových hlaviček
500 g hnědého cukru
200 ml vody
Postup:
Hlavičky necháme usušit na slunci – aby vylezli případní nájemníci :-). Potom kvítky vložíme do velké uzavíratelné nádoby, zasypeme cukrem a nádobu uzavřeme víčkem nebo alespoň potravinářskou fólií.
Nádobu necháme stát na okenním parapetu dva dny.
Občas jí zatřeseme a promícháme její obsah.
Je vhodné, aby na nádobu svítilo slunce, cukr se rychleji rozpustí. Po dvou dnech přilijeme do nádoby vodu a necháme ji na parapetu další den.
Hotový sirup scedíme přes plátno a dobře z něj vymačkáme veškerou šťávu z květů – ta je nejvzácnější.
Sirup, který takto vznikne, bude trochu zakalený, ale toho se není třeba ani v nejmenším obávat.
Skladujeme v uzavřené nádobě v chladničce. Takto připravený sirup skladujeme asi měsíc – používáme ke slazení a po lžičkách užíváme při zánětech průdušek a chorobách.