Pampeliškový sirup

Účinky:

– prevence a léčba onemocnění průdušek, úleva při kašli

– pomáhá při zánětech jater a napomáhá k její regeneraci

– pomáhá udržet zdravý žaludek, čistí krev a střeva

– rozpouští žlučové a ledvinové kameny a zlepšuje činnost sleziny

– pomáhá při dně a revmatu

– odstraňuje pocit únavy

– zmírňuje otok

– pomáhá při jarních alergiích

– pomáhá činnosti žláz

– snižuje krevní tlak, ředí příliš hustou krev

– dodává tělu energii

Potřebujeme:

230 ks. pampeliškových květin,

1,5 l vody,

2 citrony

1 kg třtinového cukru

Postup:

Květy sbíráme nejlépe v bezprašném prostředí, v plném květenství.

Květy necháme vysušit na sluníčku, zalijeme odměřenou vodou a necháme do druhého dne vyluhovat.

Potom přecedíme přes plátno, lehce vymačkáme, přidáme citróny, dobře omyté a nakrájené na plátky, cukr a za občasného míchání vaříme. Vaříme, dokud sirup mírně zhoustne.

Teplý sirup nalijeme do čistých, nahřátých sklenic, uzavřeme víčky a uložíme v chladu a temnu.

Používáme ke slazení čajů a limonád. Případně také jako sladidlo do dezertů.

Sirup lze připravit i bez vaření – tento je ještě léčivější

Potřebujeme:

Plnou litrovou nádobu pampeliškových hlaviček

500 g hnědého cukru

200 ml vody

Postup:

Hlavičky necháme usušit na slunci – aby vylezli případní nájemníci :-). Potom kvítky vložíme do velké uzavíratelné nádoby, zasypeme cukrem a nádobu uzavřeme víčkem nebo alespoň potravinářskou fólií.

Nádobu necháme stát na okenním parapetu dva dny.

Občas jí zatřeseme a promícháme její obsah.

Je vhodné, aby na nádobu svítilo slunce, cukr se rychleji rozpustí. Po dvou dnech přilijeme do nádoby vodu a necháme ji na parapetu další den.

Hotový sirup scedíme přes plátno a dobře z něj vymačkáme veškerou šťávu z květů – ta je nejvzácnější.

Sirup, který takto vznikne, bude trochu zakalený, ale toho se není třeba ani v nejmenším obávat.

Skladujeme v uzavřené nádobě v chladničce. Takto připravený sirup skladujeme asi měsíc – používáme ke slazení a po lžičkách užíváme při zánětech průdušek a chorobách.