Výhody celých zrn
Celá zrna mají velmi vysoký obsah vlákniny, která zpomaluje vstřebávání cukru do krevního řečiště.
Tímto způsobem se zabrání nárůstu cukru, který může způsobit plak v tepnách a zánět, což zvyšuje riziko demence.
Více než šest milionů Američanů trpí demencí, ale očekává se, že toto číslo se v příštích dvou desetiletích více než zdvojnásobí.
Dietní směrnice pro Američany doporučují alespoň tři porce celozrnných výrobků denně, přičemž jedna porce odpovídá jednomu plátku chleba nebo půl šálku vařených těstovin nebo rýže.
Po zohlednění faktorů, jako je věk, pohlaví, vzdělání a kouření, vědci zjistili, že ti, kteří jedli tři nebo více porcí celých zrn denně, měli pomalejší kognitivní úpadek, což je raná známka demence, než ti, kteří jedli nejméně.
Vědci si nebyli jisti, proč konzumace celých zrn snižuje riziko demence, ale řekli, že to může souviset s tím, zda celá zrna pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi nebo zvyšují počet zdravých bakterií ve střevě.
To by podle nich pomohlo snížit riziko zánětu a poškození krevních cév, což by mohlo snížit riziko rozvoje demence.
Tato studie byla pouze pozorovací, takže nepřinesla konkrétní důkazy, že popcorn snižuje riziko demence. Nebral v úvahu ani sůl nebo olej na smažení, ani polevy do těchto svačin, jako je máslo, sýr nebo cukr, které mohou zvýšit riziko demence tím, že ovlivňují výskyt obezity.
Limitem této studie je, že účastníci sami uvedli, co jedli, aniž by předložili jakýkoli druh důkazů, zpráv.
Dr. Xiaoran Liu, epidemiolog, který vedl výzkum, říká: „Vzhledem k tomu, že Alzheimerova choroba a demence postihují miliony Američanů, je nalezení způsobů, jak této nemoci předcházet, vysokou prioritou veřejného zdraví.
Je vzrušující vidět, že lidé mohou potenciálně snížit riziko demence zvýšením příjmu celozrnných potravin o několik porcí denně.“