Pampeliška.

Tato žlutá kráska je nejen plevel, ale také skvělý pomocník, když chcete ozdravit játra, snížit cholesterol a upravit trávení. Tuto rostlinu lze zpracovávat celou, od květu až po list a kořen. Obsahuje nejvíce prospěšných látek. Ideální doba pro sběr pampelišek je jaro, kdy jsou čerstvé a plné vitality.

Čaj z kořene pampelišky

Vytrhávání pampeliškových kořenů ze země je trochu časově náročné, ale stojí za to. Kořeny očistěte a nakrájejte na malé kousky. Vložte 1 polévkovou lžíci nakrájených oddenků do hrnce, přidejte 3 dcl vody a vařte asi 5 minut. Poté nechte 25 minut louhovat. Nálev přecedíme přes sítko a vypijeme. Nejlépe 30 minut před jídlem.

Pokud zkoušíte pampeliškový čaj, poraďte se nejprve s lékařem, protože některé jeho účinky se mohou vzájemně ovlivňovat s léky. Pampeliška také není vhodná pro těhotné a kojící ženy.

Kopřiva

Dalším bojovníkem proti cholesterolu, který může být překvapením, je kopřiva. Kopřiva čistí krev a snižuje krevní tlak. Zlepšuje také funkci jater a žlučníku a reguluje metabolismus. Má také močopudné vlastnosti, které oceníte, pokud jde o přebytečnou vodu v těle.