3. Česnek snižuje hladinu cholesterolu

Česnek obsahuje značné množství allicinu, který je výbornou překážkou pro oxidaci lipoproteinů o nízké hustotě, což je hlavní faktor rozvoje aterosklerózy. Lidé s vysokým cholesterolem by měli jíst česnek každý den.

4. Česnek snižuje krevní tlak

Již dříve jsme zmínili, že česnek obsahuje allicin. Důležitým faktem je, že tato sloučenina podporuje expanzi krevních cév. Kromě toho snižuje schopnost krevních destiček k sobě přilnout, čímž předchází riziku mrtvice a infarktu.

5. Česnek léčí oči

Česnek je bohatý na vitamín C, selen a quercetin, což z něj činí účinnou léčbu otoků a očních infekcí.

6. Česnek zmírňuje bolesti uší

Česnek je přírodní antibiotikum známé pro své protiplísňové a antivirové vlastnosti. Proto je česnekový olej tradičním lékem na ušní infekce. Můžete si ho snadno vyrobit doma – vymačkejte šťávu ze stroužků česneku a smíchejte s olivovým olejem. Ke skladování oleje budete potřebovat pokojovou teplotu, ale trvanlivost by neměla přesáhnout několik dní.

7. Česnek bojuje s infekcí a parazity ve střevech

Česnek odstraňuje mnoho problémů spojených s dysfunkcí střev. Jsou to především úplavice, průjem, kolitida. Hraje výjimečnou roli při čištění střev od červů. Zároveň příznivě působí na rozvoj prospěšných mikroorganismů zapojených do procesu trávení a ničí patogenní střevní mikroflóru.

8. Česnek léčí nachlazení

Syrový česnek se používá jako prostředek proti kašli a kašli. Jakmile pocítíte, že se váš stav zhoršuje, měli byste sníst 2 stroužky česneku, mletého, abyste zabránili dalšímu rozvoji onemocnění a snížili závažnost příznaků nachlazení. Česnek je účinným profylaktickým prostředkem během chřipkové epidemie, protože zvyšuje obranyschopnost organismu.

9. Česnek hojí rány

Během první světové války používali chirurgové baktericidních vlastností česnekové šťávy k dezinfekci a hojení infikovaných ran. Vzhledem k tomu, že česneková šťáva může dráždit pokožku, musí být zředěna vodou v poměru 1 díl šťávy na 3 díly vody.

10. Česnek zabraňuje vzniku akné (akné)

Polovina světové populace trpí akné. Česnek lze kombinovat s medem, smetanou a kurkumou k léčbě a prevenci jizev po akné. V tomto případě se jeho vlastnosti využívají jako přírodní antibiotikum.

11. Česnek léčí astma

Vařené stroužky česneku jsou skvělou alternativou při léčbě astmatu. Každý večer před spaním přinese astmatikům výraznou úlevu sklenice mléka se 3 vařenými stroužky česneku. Snižuje astmatické záchvaty a příjem sladového octa smíchaného s nasekanými stroužky česneku.

12. Česnek zvyšuje libido

Česnek má některé afrodiziakální vlastnosti, takže ho klidně použijte jako sexuální touhu.

13. Česnek předchází rakovině

Při systematickém příjmu česneku se snižuje riziko vzniku rakoviny žaludku, konečníku a jícnu. Snižuje produkci karcinogenních sloučenin a také snižuje pravděpodobnost rakoviny prsu.

Několik dalších užitečných informací o česneku

O léčivých vlastnostech česneku se lidstvo dozvědělo před mnoha staletími. Jeho léčivá síla je zvláště velká, pokud se konzumuje syrový, po rozemletí. I jeden stroužek česneku denně může výrazně zlepšit vaše zdraví. A 2-3 hřebíčky denně zvýší odolnost organismu proti nachlazení.

Jeho nadměrná konzumace však způsobuje podráždění stěn žaludku a střev. Česnek má pouze jednu nevýhodu, štiplavý zápach a chuť, která je příčinou špatného dechu. Ale jinak je česnek pro lidstvo požehnáním!

Zdroj:headinsider.net