Hřebíček nutriční fakta
Podle národní databáze živin pro standardní referenci obsahuje živiny ve 100 gramech hřebíčku 65 gramů sacharidů, 6 gramů bílkovin, 13 gramů celkového tuku, 2 gramy cukrů, 274 kcal energie a 33 gramů vlákniny . Minerály v hřebíčku obsahují vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík a zinek. Vitamíny, které se v nich objevují, zahrnují vitamín C, thiamin, riboflavin, niacin, folát, vitamín B6, vitamín B12, vitamín A, vitamín E, vitamín D a vitamín K.
Bioaktivní látky v hřebíčku
Některé bioaktivní sloučeniny byly izolovány z hřebíčkových extraktů. Některé z nich zahrnují flavonoidy, hexan, methylenchlorid, ethanol, thymol, eugenol a benzen. Bylo zjištěno, že tyto biochemikálie mají různé vlastnosti, včetně antioxidačních, hepatoprotektivních, antimikrobiálních a protizánětlivých vlastností.
Výhody pro zdraví
1.Lepší trávení
Zlepšuje trávení stimulací sekrece trávicích enzymů. Květy jsou také dobré pro snížení plynatosti, žaludeční dráždivosti, dyspepsie a nevolnosti. Mohou být praženy, a užívány s medem pro úlevu při poruchách trávení.
2.Antibakteriální vlastnosti
Hřebíček byl testován pro jeho antibakteriální vlastnosti proti řadě lidských patogenů. Výtažky z hřebíčku byly natolik silné, že tyto patogeny zabily. Výtažky jsou také účinné proti specifickým bakteriím, které šíří choleru.
3.Chemo-preventivní vlastnosti
Hřebíček je v zájmu lékařské komunity kvůli jeho chemo-preventivním nebo antikarcinogenním vlastnostem. Testy ukázaly, že je užitečný při kontrole rakoviny plic v ranných fázích.
4.Ochrana jater
Obsahuje velké množství antioxidantů, které jsou ideální pro ochranu orgánů před účinky volných radikálů, zejména jater. Metabolismus v dlouhodobém horizontu zvyšuje tvorbu volných radikálů a lipidový profil, zatímco snižuje antioxidanty v játrech. Extrakty z hřebíčku jsou užitečné při potlačení těchto účinků s hepatoprotektivními vlastnostmi.
5.Kontrola diabetu
Byl použit v řadě tradičních léků na řadu nemocí. Jedním z takových onemocnění je cukrovka. U pacientů trpících cukrovkou není množství inzulinu produkovaného tělem dostatečné nebo inzulín vůbec není produkován. Studie ukázaly, že extrakty z hřebíčku napodobují inzulín určitými způsoby a pomáhají při kontrole hladiny cukru v krvi.
6.Zachování kostí
Hydroalkoholické výtažky z hřebíčku obsahují fenolové sloučeniny, jako je eugenol a jeho deriváty, jako jsou flavony, isoflavony a flavonoidy. Tyto extrakty jsou zvláště užitečné při zachování hustoty kostí a minerálního obsahu kostí, stejně jako zvýšení pevnosti kostí v případě osteoporózy.
Pokračování na další straně