postup:

Kmín smíchejte s 200 ml vody, přeložte na plamen apod pootevřenou pokličkou vařte na mírném plameni 15 minut. Nyní byste měli mít v hrnci hustou tmavou směs.

Scedíme tekutinu a přidáme do ní ještě 50 ml vody. Opět přendáme na plamen a necháme převařit. Nevím, jak je to s celkem malými dětmi, ale nám dávala babička tento „vitamín“ až od asi 10 let. Dospěláci si přidávají do výsledné směsi 1 lžíci slivovice. ?

Děti užívají 2 x za den jednu lžičku směsi a dospělí 3x za den 1 lžíci. Pozor, abyste si pak nesedli za volant, protože obsahuje alkohol. Stačí užívat krátce, nám se po pár dávkách vždy ulevilo a už stačily jen zázvorové a bylinkové čajíky :-).

Za rychlý nástup účinku mohou protizánětlivé účinky kmínu. Když však tuto kúru užíváte, nezapomínejte na dostatek tekutiny, kmín má diuretický účinek.

S mírou

Nic netřeba přehánět a pokud si to váš zdravotní stav nevyžaduje, optimální příjem kmínu by neměl přesáhnout více než půl polévkové lžíce v jednom pokrmu maximálně  třikrát týdně . Pokud naopak trpíte obtížemi doporučuje se  pít kmínový čaj / kmínový nápoj až dvakrát denně.

Zdroj:somzena.sk