Salmonella není jedinou bakterií, která „žije“ na listech hotového salátu. Ve Spojených státech těhotná žena málem zemřela po konzumaci takového jídla. Když v kavárně snědla sendvič s listy zeleně, „dostala se do přívěsku“ bakteriální meningitidy a sepse. Řekl to profesor Londýnské školy tropické medicíny Hugh Pennington. Kromě salmonelózy se podle něj salát připravený k jídlu často stává zdrojem kryptosporidiózy a listeriózy. Zelený salát nepodléhá speciální hygienické kontrole, proto s ním bakterie snadno proniknou do obchodů, kaváren a restaurací. Takový salát musí být před použitím omyt horkou vodou a mýdlem, profesor si je jistý. Cituje data z federální vlády USA, podle kterých každoročně v Americe onemocní salmonelózou asi jeden milion lidí, z toho 19 000 je hospitalizováno a 380 zemře. Hugh Pennington vysvětluje, že je to více než počet chorob jiných bakterií spojených s otravou jídlem, včetně E. coli.

Podle deníku The Telegraph v Německu zabila listerióza, která klíčí kontaminovaný salát, 22 lidí. Ve Velké Británii vedl špenát k hromadné otravě – 300 lidí odešlo do nemocnic, u nichž byla diagnostikována kryptosporidióza. Ve Spojených státech je Listeria třetím nejčastějším zdrojem otravy. V roce 2016 společnost Dole, největší výrobce čerstvého ovoce a zeleniny ve Spojených státech, stáhla americkou směs z prodeje v deseti státech kvůli bakteriím listerie, které se v ní nacházely.

Mnoho lidí věří, že salátová zelenina je dobrou příležitostí k doplnění vašeho těla vitamíny. Mary Ann Leela, vědecká pracovnice na univerzitě v Severní Karolíně, obecně souhlasí. Ale podle jejího názoru je lepší to udělat na úkor čerstvého ovoce a zeleniny. Jak prokázali univerzitní odborníci, například vitamíny B a C v listech salátu jsou rozpustné ve vodě. Proto je v procesu praní (a to se musí dělat, jak jsme zjistili, velmi dlouho a důkladně) většina těchto vitamínů jednoduše vymyje. Bylo také zjištěno, že například ve špenátu se po osmi dnech skladování v chladničce ztratí téměř polovina folátu – velmi důležitý a pro tělo prospěšný vitamín. Nikdo samozřejmě nebude tolik zelených skladovat doma, ale není známo, jak dlouho byl v supermarketu před nákupem.

Zdroj:umnaja.ru