postup:

Cukr si nasypeme do hrnce, smícháme s vodou a dáme na sporák na mírný ohřev. Za stálého míchání necháme cukr roztát (asi 15 minut). Přidáme kyselinu citronovou a Gelfix podle návodu. Povaříme asi 13-15 minut, dokud nám nevznikne hustší sirup.

Mezitím jsme si umyli a odstopkovali jahody. Vložíme je do termorezistentní mísy a zalijeme horkým sirupem. Necháme 10 minut stát a zatím si vysterilizujeme sklenice. Víčka vyvaříme ve vodě, na sterilizaci sklenic můžeme použít i mikrovlnnou troubu tak, že do každé sklenice dáme trochu vody.

Po 10 minutách scedíme všechnu šťávu, kterou nám jahody pustili pokud šťávě přidáme i veškerý karamel, který nám zůstal v míse.

Dáme znovu na sporák a sirup s jahodovou šťávou vaříme 10 minut. Potom ním opět zalijeme jahody.

Ze sterilizovaných sklenic vylijeme vodu a otočíme jejich dnem vzhůru na suchou utěrku. Necháme vyschnout asi 25 minut. Mezitím si znovu scedíme jahody. Sirup dáme vařit ještě na 5 minut, poté odebereme trochu do mísy, ve které nám zůstal ztuhlý karamel a mísu vypláchneme tak, aby se karamel rozpustil. Vrátíme do hrnce. Jahody navrstvíme do sklenic a sirup odstavíme ze sporáku. Necháme 3 minuty stát a pak odstraníme opatrně veškerou pěnu.

Horký sirup nalijeme do každé sklenice s jahodami, důkladně zavřeme víčkem a otočíme dnem vzhůru.

Hotovo. Chutný džem, který si zachová vitamíny a úžasnou vůni, i chuť je připraven. Dejte ho na chladné tmavé místo a vychutnávejte na koláčích, palačinkách, či jiných sladkých pamlscích.

Zdroj.Dobrenoviny.sk