postup:

Jako první si připravíme kvásek. Do teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme 1 lžičku cukru, posypeme trochou hladké mouky a necháme pod utěrkou odpočívat asi 15 – 20 minut. Těsto si připravíme tak, že do mouky přidáme změklé máslo, cukr, vanilkové aroma, vejce a hotový kvásek. Vše spolu dobře vymícháme a necháme 30 minut kynout na teplém místě. Pak si těsto přendáme na pomoučený vál a rozválíme na tloušťku asi 1,5 cm. Sklenicí vykrajujeme těsně vedle sebe kruhy, do kterých pak například špuntem od plastové láhve vykrojíme ještě jeden menší kruh. Pokud máte těsto příliš řídké, nebojte se přidat ještě trochu mouky. Těsto by mělo být jemné, vláčné, ale ne rozlité.

Pokud nemáte fritézu, dejte si do většího hrnce dostatečné množství oleje a zahřejte ho. Vložte do něj kousek másla. Díky máslu zůstane kobliha křehká, ale nebude nasáklá olejem. Do rozpáleného oleje ukládáme koblihy a smažíme přibližně 10 sekund z každé strany do zlatova. Ukládáme na talíř, který jsme si pokryli kuchyňskými papírovými utěrkami a necháme vsáknout přebytečný olej.

Hotové šišky ozdobíme podle chuti a fantazie. My jsme použili mléčnou a bílou čokoládu a barevné zdobení. Pomáhali i děti 🙂 Dobrou chuť!

Zdroj.dobrenoviny.sk