Černý rybíz patří do čeledi angreštovitých. Odpradávna byly listy rybízu nedílnou součástí receptury na okurky. Listy rybízu je vhodné sbírat v červnu až červenci. Právě v tomto období obsahují listy nejvíce cenných látek. Je vhodné sbírat střední listy, abyste nepoškodili úrodu. Listy je vhodné sušit hned po sběru a chránit je před přímým slunečním zářením.

Členové rodiny angreštu Černý i červený a bílý rybíz patří do čeledi angreštovitých. Kořeny černého rybízu se obvykle shodují s hranicemi keře a jsou poměrně mělké – nacházejí se v hloubce 10-40 centimetrů. Životaschopnost keřů je dána výhony, které každý rok vyrostou a v následujícím roce se začnou větvit a plodit.

Na stejném místě mohou tyto keře růst asi 20 let. Přesto většinou dozrávají kvalitní úrody za poloviční dobu – zhruba 10 let. Černý rybíz zimu snáší dostatečně dobře. Začínají růst, když teplota dosáhne 5-6 stupňů a kvetou při 11-14 stupních. Tyto keře je vhodné vysadit do vlhké půdy – dostatek vody je předpokladem pro růst černého rybízu. Potřebují také světlo, ale černý rybíz může růst a dozrát i v polostínu.

Zdroj:.imadeself.com