Příprava:

  • Budete potřebovat velký hrnec. Do této pánve je třeba nalít mléko a zapálit.
  • Mléko zahřejte na 45-50 °C, tj. mělo by být teplé, ale pak dávejte pozor, aby se nepřehřívalo.

Ponořte prst do mléka, abyste zkontrolovali, jak je horké a pokud můžete bezpečně udržet prst v mléce a nepálí vás, pak nepřehřívejte.

  • Dále odstavte pánev z plotny a za stálého míchání začněte přilévat lžíci octa. Na lžíci přidávejte ocet, dokud se sýr a světle žlutá syrovátka neoddělí. V tuto chvíli by mělo být vše smícháno, jako byste sbírali sýr na hromadu.
  • Poté byste měli sýr dobře prohnět, abyste se zbavili přebytečné syrovátky.
  • Samostatně zahřejte syrovátku do horkého stavu a vložte do ní sýr nasbíraný v hrudce. Začněte se protahovat. Tímto postupem bude sýr hladký a pružný. Vytvořte jednu velkou mozzarellovou kouli nebo malé kuličky.
  • Posledním krokem je ponoření sýra do velmi studené vody, aby se stabilizoval, a poté podáváme.

Postup vaření můžete podrobněji vidět ve videu:

Zdroj.youtube