postup:

Do misky nasypeme mouku a přidáme k ní olej, sůl, ocet, vejce a asi ½ vody. Vypracuje vláčné jednotné těsto a necháme ho odležet při pokojové teplotě asi 10 minut.

Poznámka: Konzistenci těsta dle potřeby upravíme přidáním další vody.

S těstem nepracujeme vcelku, ale rozdělím ho na dvě poloviny. Každou rozválíme a potom opatrně přendáme na pomoučený ubrus – nebo plátno. Těsto na plátně natahujeme rukama do požadované velikosti.

Okraje pak odstřihneme, protože ty se nikdy nedají dokonale roztáhnout a zůstane na nich silnější vrstva těsta.

Střed těsta pak posypeme strouhankou a přidáme i náplň – výborná je například jablečná náplň s osmaženou strouhankou a skořicí, maková s višněmi, tvarohová s rozinkami nebo ořechová.

Náplň by neměla být příliš vodnatá, aby těsto moc nenasáklo. Okraje pak potřeme rozšlehaným žloutkem.

Těsto nyní opatrně zavineme pomocí utěrky a zároveň ho přitom utahujeme – samozřejmě postupujeme co nejjemněji.

Stejný postup opakujeme i s druhou polovinou těsta.

Pečeme při teplotě 200 stupňů asi 20 minut – sledujeme, kdy je povrch zlatavý (mně stačí tak asi 20 minut).

Rada od starších a zkušenějších hospodyněk je : během pečení párkrát otevřete dvířka a vyvětrejte páru z trouby – výsledek bude ještě lepší.

Po upečení potřeme rozpuštěným máslem a poprášíme moučkovým cukrem.

Dobrou chuť!

Zdenka K.