1. Léčí kosti

Jednou z výhod pití čaje z banánových slupek je, že obsahuje mangan a hořčík, které zlepšují hustotu kostí. Užívání těchto základních vitamínů a minerálů může pomoci zpomalit nebo úplně předejít osteoporóze s věkem.

  1. Zlepšuje trávení

Je známo, že draslík a hořčík podporují funkci hladké svalové tkáně, která je důležitá pro trávicí trakt. Banánový čaj zlepšuje peristaltiku a někteří naturopaté tvrdí, že má příznivý vliv na zácpu, nadýmání a křeče.

  1. Zlepšuje imunitu

Lahodné tropické ovoce obsahuje také vitamíny C a A. Oba vitamíny jsou klíčové pro fungování imunitního systému. Mají také antioxidační vlastnosti. Vitamin C stimuluje tvorbu bílých krvinek a vitamin A je velmi dobrý pro oči.

  1. Pomáhá regulovat váhu

Banány jsou bohaté na rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která zlepšuje trávení, potlačuje chuť k jídlu a stimuluje metabolismus. Díky obsaženým tryptofanu, dopaminu a serotoninu se díky ovoci cítíte sytí.

Jak připravit banánový čaj?

Příprava banánového čaje je velmi snadná. Vše, co potřebujete, je 1 bio banán, horká voda, skořice a med. Doporučuje se pít před spaním, abyste využili jeho relaxační účinek.

  1. Banánový čaj

Budete potřebovat:

  • 1 banán
  • 2 sklenice vody
  • skořice
  • 1 lžíce medu

Způsob přípravy:

Banán nakrájíme na okraje a necháme 10 minut vařit ve vodě. Doporučuje se nebělit, protože kůra obsahuje mnoho užitečných živin, ale pokud není bio, je nejlepší ji oloupat, aby se neodstranily škodlivé látky, kterými je postříkána. Po uvaření tekutinu sceďte a nalijte do své oblíbené sklenice, přidejte med a skořici podle chuti a vychutnejte si nápoj.

  1. Čaj z banánové kůry

Kromě celého ovoce si můžete připravit čaj pouze ze slupky. Je důležité, aby slupka byla z přirozeně vypěstovaného banánu, protože pokud je postříkán pesticidy, většina se jich na něm ukládá. Na konci článku se dočtete, jak se můžete zbavit pesticidů, pokud si nejste jisti původem ovoce. Je také vhodné používat zelenější banány, protože jejich slupka je více nasycená živinami a probiotiky, které pomáhají zhubnout.

Budete potřebovat:

  • 1 banánová slupka
  • 2 sklenice vody
  • skořice

Způsob přípravy:

Odřízněte okraje kůrky a nechte 10 minut vařit. Nápoj sceďte a podle chuti přidejte skořici a med, poté si můžete pochutnat.

Kontraindikace a denní dávka:

Nasycení draslíkem je nebezpečné a může vést k nevolnosti, závratím, zvracení a žaludečním potížím. Proto je nesmírně důležité nepřekračovat denní dávku 1-2 šálků banánového čaje denně .

Pro vysoký obsah draslíku se nedoporučuje konzumace tohoto čaje lidem, kteří trpí onemocněním ledvin.

Pokud se chystáte použít slupku (aniž byste si byli jisti původem banánu), namočte ji předem do vody, aby se mohly uvolnit škodlivé pesticidy a další látky používané k pěstování a skladování ovoce.

Zdroj: www.organicfacts.net