Jak vybrat kvalitní slaninu?

Je velmi důležité, správně si vybrat vepřovou slaninu, která by kromě dobře chuti měla přinést tělu zdravotní benefity.

Proto byste se při jejím výběru měli řídit těmito základními body:

Jako první se ujistěte, že tuk má jednotnou barvu.

Často se jedná o bílý nebo mírně růžový odstín.

Pokud je některá vrstva zbarvena do šeda nebo jsou na slanině skvrny, raději se jí vyhněte.

Vůně o slanině prozradí hodně. Měla by být výrazná, ale příjemná.

Pokud cítíte jakýkoli náznak zápachu, slaninu rozhodně nekupujte!

Slanina by měla mít jemnou konzistenci a vidlička by se do ní měla vnořovat, aniž byste cítili odpor.

Recept na lahodnou slaninu ve slaném nálevu

Co budeme potřebovat:

1 kg syrové slaniny

1 šálek soli

0,5 šálku krystalového cukru

1 l vody

černý pepř celý

bobkový list

česnek

Postup
Do vody dejte sůl, cukr, pepř a bobkový list.

Přiveďte k varu a nechte vychladnout.

Jemně nakrájejte česnek a potřete jím slaninu.

Přidejte do horkého nálevu.

Nech takhle jeden den jen v kuchyni a pak další den v lednici.

Potom ji položte na ručník, aby uschla.

Můžete ochutnávat. Takto připravená slanina se může jíst takhle, nebo i dát vyudit, ale to jsme my doma nedělali.

Můžete přidat různé koření podle vkusu. Hlavní věc je bobkový list.

Dává tuku zvláštní pikantnost.

Jak nejlépe využít slaninu

Nejjednodušší pochoutkou je podávat ji s černým chlebem, přičemž k ní můžete nakrájet cibuli, přidat trochu hořčice či křenu.

Jde hlavně o to, abyste nepřekročili doporučenou dávku.

Dále může být základem pro omáčky, omelety, je výborná do zapékaných jídel a pod.

Dobrou chuť!