2) Meruňky

Meruňky, podobně jako broskve, obsahují velké množství prospěšných živin. Jsou také bohaté na bílkoviny, sacharidy, vitamin A, železo a mnohé další minerální látky.

Sušené meruňky jsou skvělým zdrojem železa. Poměrně dlouho vydrží, sušené se mohou skladovat i několik měsíců. V každých 150 gramech sušených meruněk najdete více než 50% denní doporučené dávky železa.

Čerstvé meruňky jsou poměrně šťavnaté a mohou být konzumovány přímo nebo přidány do zmrzliny či ovocných pohárů během léta.

Můžete z nich také připravit mléčné koktejly a dochutit cereálie či pudinky.

3) Fíky

Podobně jako meruňky, i fíky můžete konzumovat sušené nebo čerstvé.

Nutriční hodnota sušených fíků je dvojnásobná, protože sušením ztratily vodu.

Fíky patří mezi jedny z nejvydatnějších zdrojů železa. Nejlepší je konzumovat fíky namočené přes noc. Můžete je také přidat do cereálií, zmrzlin, koláčů či jiných jídel.

4) Rozinky

Rozinky se vyrábějí ze sladkých hroznů sušených na slunci.

Kromě železa mají i vysoký podíl cukru. Jedna polovina sklenky rozinek dodá vašemu tělu 1,6 mg železa, které je snadno vstřebatelné.

Rozinky je nejlepší konzumovat s oloupanými mandlemi, kešu oříšky či pistáciemi. Tyto kombinace v podstatě vytvářejí plnohodnotné jídlo co do složení bílkovin, cukrů a tuků.

Rozinky také můžete přidávat do kari omáček, pochutin, dezertů, polévek a dalších jídel.

5) Na slunci sušená rajčata

Nejde o příliš typické ovoce, ale snadno se používá na vaření. V 100 gramech sušených rajčat se nachází 2,7 mg železa.

Doporučená denní dávka železa pro dospělého člověka je zhruba 18 mg, pro děti kolem 10 mg.

Sušená rajčata můžete konzumovat v jakékoliv formě – přímo sušená, vařená, nakládaná či zavařená.

6) Sušené švestky

Podobně jako rajčata či meruňky, sušené švestky představují další výborný přírodní zdroj železa. Nejlepší je konzumovat sušené švestky namočené přes noc.

Každých 100 gramů sušených švestek v sobě ukrývá ohromných 9 mg železa. 200 gramů sušených švestek tak pokryje dospělému člověku jeho celodenní potřebu železa.

Sušené švestky je doporučeno přidávat do smoothie, cereálií či jako přísadu do koláčů. Můžete si z nich také připravit džemy či želatinu.

7) Granátové jablko

Granátové jablko je vhodná potravina pro všechny nemoci spojené s krví, tedy kromě hladiny železa a anémie je dobré i na vysokou hladinu cholesterolu či vysoký krevní tlak.

Nejlepší je konzumovat Granátové jablko čerstvé nebo jako součást jakýchkoliv ovocných salátů. Jeho šťáva je osvěžující a plná železa.

Pomáhá také potlačovat depresi a celkově zvyšuje tělesnou vitalitu.

Udělejte si váš den zajímavějším zařazením uvedených druhů ovoce do svého jídelníčku.

Nejen, že si na nich pochutnáte, ale zároveň si obnovíte rezervy železa v těle a další důležité nutriční látky.