Polyfenoly mají příznivé účinky na krevní tlak, hladinu cukru v krvi a cholesterolu. Flavonoidy, druh polyfenolů, které se rovněž nacházejí v kakau, mohou přispívat k prevenci některých typů rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění. Četné studie dokonce prokázaly, že konzumace několika kostek kvalitní čokolády denně snižuje riziko demence a neurodegenerativních onemocnění. Flavonoidy obsažené v kakaových bobech navíc chrání pokožku před UV zářením. Kromě toho je tato potravina bohů bohatá také na minerální látky, obsahuje prospěšné množství vápníku, draslíku, zinku, železa a mědi.

Pravidelná konzumace kvalitní hořké čokolády a kakaa může pomoci snížit stres, což je v dnešní době více než žádoucí. Deprese, úzkost a špatná nálada odezní, pokud si tyto zdravé pochoutky dopřejete. Je to především díky vysokému obsahu draslíku a hořčíku. Tyto dva minerály jsou nezbytné pro správné fungování nervového systému a podporují duševní pohodu. Pokud vás tedy zrovna přepadne depresivní nálada, přiveďte si dobrou náladu.

Hubnutí s čokoládou může znít jako protimluv, ale nebojte se. Kvalitní čokoláda, nikoli čokoláda s vysokým obsahem kakaa a palmového oleje, vám skutečně pomůže zhubnout. Podle některých studií čokoláda s vysokým obsahem kakaa potlačuje chuť k jídlu a udržuje pocit sytosti po delší dobu. Flavonoidy obsažené v kakau navíc zpomalují vstřebávání sacharidů ve střevech a mají pozitivní vliv na vylučování inzulínu, takže kakao je velmi prospěšnou potravinou pro lidi s cukrovkou 2. typu.

Kakao obsahuje mnoho látek, které mají antibakteriální a antioxidační účinky, posilují imunitu a možná překvapivě mají velmi pozitivní vliv na kvalitu zubů. Kakao dokáže vyrovnávat kyselé prostředí v ústech způsobené příjmem cukru, a tím chrání zuby před zubním kazem.