1. Zářící pleť
    Mandarinky jsou bohaté na vitamín C, který pomáhá pokožce vytvářet nové pojivové tkáně. Zajišťuje také tvorbu provitaminu A a selenu v těle, což urychluje obnovu buněk a činí pleť svěží, zářivou a mladistvou.
  2. Posílení imunity a kostí
    Vitamin C je nejen užitečný pro pokožku, ale také posiluje imunitu, což je zvláště důležité v zimě kvůli četným virózám. Předchází také nemocem a zlepšuje náladu. Toto ovoce obsahuje také malé množství vápníku, který posiluje kosti.
  3. Ideální pro hubnutí
    Mandarinky jsou ideální na svačinu, zvláště pokud chcete zhubnout. Obsahují pouze 50 kalorií na 100 gramů. Také ty pod kůží mají bílou blánu, kterou většina lidí po oloupání mandarinky odstraní, i když by neměla.

Ta membrána totiž obsahuje sloučeniny, které podporují spalování tuků, takže mandarinky také pomáhají při hubnutí.

  1. Chrání srdce
    Antioxidanty v mandarinkách, stejně jako draslík, mohou zlepšit zdraví srdce a snížit rizikové faktory srdečních onemocnění.

Mandarinky totiž zlepšují funkci cév, snižují hladinu triglyceridů a LDL (špatného) cholesterolu v krvi. Snižuje se tak riziko aterosklerózy, tedy zúžení tepen způsobené hromaděním tuku, které je nejčastější příčinou srdečních chorob.

  1. Buďte opatrní s množstvím
    Přestože jsou extrémně zdravé, odborníci varují, že by se to s množstvím snědených mandarinek nemělo přehánět. Doporučená dávka je až 7 kusů denně. Příliš mnoho vitamínu C může vést k problémům se žaludkem a trávením, to znamená, že může vést k průjmu.