Akné
Pokud si všimnete, že vaše pleť začíná vypadat hůře, je čas vyměnit své povlečení na polštář. Na jeho povrchu se mohou hromadit odumřelé kožní buňky, bakterie a špína a ucpávat vám póry, což vede k tvorbě akné.

Pokud máte pokožku, která je zvlášť náchylná k tvorbě akné, možná byste měli měnit povlaky na polštář vícekrát za týden.

Štěnice
Štěnice domácí je hmyz, který se živí krví a rád kouše lidi. Štěnice neláká vaše ložní prádlo, ale spíše vy a z tohoto důvodu je obtížnější se jich zbavit.

Do vašeho domova se mohou dostat z jiných míst, jako třeba z hotelových pokojů a kolejí, a to, že je máte, můžete zjistit podle toho, že se vzbudíte se svědícími stopami po kousnutí.

Pokud se opravdu ocitnou ve vaší posteli, účinným způsobem jejich likvidace je vyprat vaše ložní prádlo v horké vodě.

Jak udržet v čistotě své ložní prádlo
Zde je několik způsobů, jak udržet v čistotě a bez parazitů své ložní prádlo, abyste mohli každou noc klidně odpočívat:

a) Perte polštáře. Přestože je časté praní vašeho polštářového povlečení moc důležité, dobrým nápadem je vyprat i právě používaný polštář (pokud to jeho složení dovoluje).

Dobrým pravidlem je vyprat váš polštář alespoň dvakrát za rok – jen si dejte pozor, abyste dodrželi pokyny na jeho visačce. Totéž platí pro peřiny a jiné přikrývky, které máte na posteli.

b) Své ložní prádlo měňte častěji, pokud: spíte se svými dětmi či domácím mazlíčkem, pokud se v noci hodně potíte, pokud jíte v posteli nebo spíte nazí.

c) Postel si neustelte ihned. Možná je to v rozporu s tím, co vám říkala máma, ale když převrátíte přikrývky a necháte po dobu několika minut schnout vlhkost nahromaděnou během noci, vaše postel bude méně přitažlivá pro bakterie a viry.

Jak správně prát ložní prádlo
Své ložní prádlo perte alespoň jednou týdně v té nejhorčejší vodě, jakou dovoluje štítek – pro její dezinfekci je lepší horká voda.

Náročnější to však bude pro vaše ložní prádlo. Povlaky na polštáře proto obraťte potiskem nebo barvou dovnitř, aby nevybledly.

Peřiny a polštáře by se měly prát jednou za tři až šest měsíců a dobrým nápadem je alespoň párkrát ročně vysávat vaše matrace.

Zvládat všechno praní vám možná připadá těžké, ale pokud chcete, aby vaše postel byla příjemným místem k relaxaci a odpočinku, a nikoli bezpečným útočištěm pro bakterie, uděláte moudře, pokud se budete řídit těmito pokyny.

Zdroj: theheartysoul.com, Zpracovala: Vylectese.cz