Prachoví roztoči
Možná si to neuvědomujete, ale odumřelých kožních buněk se zbavujete pořád – po celý den.

Během nočního převalování v posteli se zbavujete tisíců těch drobných buněk, které se vám hromadí v ložním prádle.

Těmito buňkami, jakož i vlhkostí a prachem v přikrývkách, se rádi krmí prachoví roztoči, drobounké organismy, které jsou pouhým okem téměř neviditelné. Mohou způsobovat alergie, spouštět astma, a dokonce vyvolat ekzém.

Když své ložní prádlo nebudete prát důsledně, tyto malé organismy se budou stále hromadit, dokud se nevzbudíte se svěděním po celém těle.

Srst domácích mazlíčků
Obzvláště obezřetní musíte být, když spíte se svým domácím mazlíčkem.

Srst, která zůstane po vašem psovi či kočce, dělá vaše ložní prádlo ještě přitažlivějším pro prachové roztoče.

Kromě toho domácí mazlíčci mohou přenášet i jiné dráždivé organismy, jako jsou roztoči, kteří se vám doslova zavrtají pod kůži, nebo houbovou infekci vlasové pokožky zvanou trichofycie.

Bakterie a viry
Vzpomínáte si na všechny ty odumřelé kožní buňky, pot a sliny, o kterých jsme se již zmínili?

Nuže, tento celonoční sliz na ložním prádle se nejenže hromadí, ale dělá z vaší postele i dokonalý domov pro množení bakterií!

Jedna studie zjistila, že neprané povlečení na polštář obsahovalo již po jednom týdnu 500 až 800 tisíc CFU (kolonie vytvářejících jednotek) na centimetr čtvereční.

Po čtyřech týdnech toto číslo vzrostlo na 3,2 milionů. Polštářové povlečení mělo po jednom týdnu 17000krát více bakterií než záchodové prkénko!

Ještě důležitější je dát ložní prádlo prát v případě, že jste vy nebo váš partner byli nemocní. Chřipkové viry přežívají na měkkém povrchu obvykle patnáct minut, některé choroboplodné zárodky však mohou přežívat až čtyři hodiny.

Pokračování na další straně…