Když se naseká nebo rozdrtí hlavička česneku, jeden konkrétní enzym přijde do kontaktu s jinou chemickou složkou česneku. Tento enzym přeměňuje tuto chemickou složku na allicin. Allicin je látka, která dodává česneku ten štiplavý zápach, který zůstane na vašich prstech a dechu. Také, když je cibule nakrájena, začne působit enzym, který je téměř stejný jako ten, který vyrábí allicin v česneku.

Tento enzym reaguje s jednou chemickou složkou v cibuli a vytváří další chemickou složku, nazývanou slzný faktor. Tato chemická složka je pojmenována podle slzných žláz, které se nazývají slzné žlázy. Člověku, který krájí cibuli, létají do očí drobné kapky slzného faktoru, pouhým okem neviditelné, což způsobuje štípání a slzení očí.

Vědci se divili, proč česnek produkuje allicin a cibulový slzný faktor. Předpokládá se, že jde o jakýsi obranný mechanismus. Allicin zabíjí nejen bakterie, ale i plísně. Tímto způsobem může chránit hlavičku česneku před hnilobou. A slzný faktor může i při prvním, smrtelném, vzteklém kousnutí zabránit zvědavým zvířatům jíst mladé cibulky.

Zdroj: WEBTRIBUNE.RS