Pohotovostní léčba zahrnuje kardiopulmonální resuscitaci (KPR) a defibrilaci. KPR poskytuje dostatek kyslíku v plicích a dodává jej do mozku, dokud není obnoven normální srdeční rytmus elektrickým výbojem do hrudníku (defibrilace). Přenosné defibrilátory používané pohotovostním personálem nebo automatické defibrilátory (AED) mohou pomoci zachránit lidský život.

Profesor Ristic: Nepodceňujte obtíže

Prof. Dr. Arsen Ristic, přednosta Kliniky srdečního selhání a asistent ředitele kardiologické kliniky KCS, řekl RTS, že nerozpoznané formy onemocnění srdečního svalu, které by mohly být potenciálně komplikovány život ohrožujícími arytmiemi nebo zánětem srdečního svalu, jsou nejčastější. příčiny náhlé srdeční smrti.

„V pandemii Kovid je náhlá smrt nejčastěji důsledkem zánětu srdečního svalu, který býval v časném stadiu schopen tiše projít. Někdy to však zanechává následky, takže pacienti mají několik měsíců nebezpečné arytmie. Proto se doporučuje, aby pacienti, kteří prodělali zánět srdečního svalu, nebyli vystaveni těžké fyzické námaze po dobu následujících šesti měsíců. To je jediný způsob, jak předejít tomuto typu problému“, říká Dr. Ristic.

Na druhou stranu, dodává, je velmi důležité rozpoznat dědičné formy kardiomyopatie – onemocnění srdečního svalu u lidí, kteří chtějí sportovat a intenzivně fyzicky namáhat, protože tak, vysvětluje doktor Ristic, zabráníme možným náhlá srdeční smrt.

Navíc, dodává host Dnevniku, příčinou náhlé srdeční smrti mohou být neurologická onemocnění – rozšíření cév v mozku, prasknutí aneuryzmat v mozku, virové infekce, genetické problémy a mnoho dalších problémů.

Uvádí, že klíčové je věnovat pozornost každému typu problému a kontaktovat zvoleného lékaře, který nás případně odešle na další vyšetření.

„Nesmíme podceňovat obtíže. Lidi říkají: no, jen je mi trochu zima, občas mi trochu poskočí srdce, to je jedno, můžu soutěžit, hrát, klub na mně závisí. Musíme prostě pochopit, že je to období, kdy se musíme více věnovat svému zdraví a že i přes to, že problémy nejsou tak vážné a intenzivní, děláme laboratorní testy, navštěvujeme kardiologa, děláme zátěžový test, ultrazvuková vyšetření a 24hodinové EKG v případě potřeby.“ radí Dr. Ristic.

Zvláštní pozornost by podle něj měla být věnována těm, kteří měli v rodině náhlou srdeční smrt, a to je, upozorňuje Ristic, fakt, který se nesmí podceňovat.

Zdroj.alo.rs