Proso obsahuje klíčové aminokyseliny, které pomáhají budovat a obnovovat svalové a kožní buňky. Je také bohatý na sacharidy, které se pomalu tráví, takže nám rychle dodává pocit sytosti a napomáhá procesu hubnutí.
Tato obilovina také obsahuje přírodní tuky, které jsou klíčové pro vstřebávání vitamínů, včetně karotenu a vitamínu D.
Tato cereálie obsahuje sacharidy, takže je dobrou volbou pro diabetiky.
Kardiologové ji doporučují jako potravinu, která by se měla jíst co nejčastěji, protože je plná draslíku, který pomáhá v boji proti srdečním chorobám, normalizuje krevní tlak a posiluje cévy.
Je to jedna z nejlepších potravin na pročištění ledvin, ale i na výskyt kamenů nebo písku v ledvinách. Při infekcích močových cest působí pozitivně a podporuje vylučování moči.
Byly provedeny různé dietetické studie a bylo prokázáno, že ti, kdo konzumují proso, ve většině případů nemají příznaky astmatu ani žádné náznaky s ním související.
Zdroj.souspark