4. „Kharcho“ s kuřecím masem.
Složení:
- kuřecí prsa – 300 g;
- mrkev – 1 kus;
- cibule – 1 kus;
- rýže – 100 g;
- česnek – 3 stroužky;
- rajčatová pasta – 2 polévkové lžíce. lžíce;
- sůl a koření – podle chuti;
- greeny – malá parta;
- rostlinný olej – na smažení.
- Výpočet – na 3 litry.
Co mám dělat?
- Kuřecí prsa nakrájíme na kousky;
- Vařte rýži s kuřecími prsy v osolené vodě;
- Nastrouhejte mrkev na velkém struhadle (nebo nakrájejte na plátky);
- Cibuli nakrájíme na malé kostičky;
- Smažte mrkev a cibuli, přidejte rajčatovou pastu, nasekaný česnek, jemně nakrájenou zeleninu a trochu guláš;
- Přidejte pečeně do polévky se solí a kořením;
- Když polévka vře, vypněte ji a nechte polévku 10 minut vařit;
- Při podávání posypte polévku bylinkami.
Dobrou chuť!
5. Rajčatová polévka s karbanátky a cizrnou.
Složení:
- mleté hovězí maso – 400 g;
- cizrna – 1 šálek (předem namočený ve vodě);
- brambory – 3 kusy;
- mrkev – 1 kus;
- cibule – 1 kus;
- česnek – 3 stroužky;
- Bulharský pepř – 1 kus (malý);
- rajčatová pasta – 2 polévkové lžíce. lžíce;
- rostlinný olej – na smažení;
- sůl a koření – podle chuti.
- Výpočet – 4 litry.
Co mám dělat?
- Uvařte cizrnu v osolené vodě, dokud nebude uvařena;
- Z nádivky vytvořte malé karbanátky a jemně je přidejte k vaření na cizrně;
- Proveďte pražení;
- Cibuli a mrkev nakrájíme na malé kostičky a orestujeme;
- Přidejte jemně nasekané papriky a česnek s rajčatovou pastou, duste pod pokličkou na mírném ohni 10 minut (míchejte, aby nedošlo k připálení);
- Rozložte pečeně na vařenou cizrnu a karbanátky. Přidejte brambory, nastrouhané na velkém struhadle, sůl a pepř, jak se polévka vaří, vařte na mírném ohni 20 minut, poté vypněte a nechte polévku 10 minut vařit;
- Při podávání posypeme bylinkami.
Dobrou chuť!
6. Solyanka v sibiřském stylu s houbami.
Složení:
- hovězí maso – 300 g;
- Uzené klobásy – 200 g;
- šunka – 200 g;
- cibule – 1 kus;
- houby – 200 g (například lesní zimolez, předvařený);
- okurky – 2 kusy;
- olivy – 150 g (bez pecek);
- rajčata – 2 kusy;
- rajčatová pasta – 2 polévkové lžíce. lžíce;
- sůl a koření – podle chuti;
- rostlinný olej – na smažení;
- citron – 1 ks.
- Výpočet 3-3,5 litru.
Co mám dělat?
- Hovězí vývar uvaříme v osolené vodě, maso vyjmeme, nakrájíme na malé kousky a spolu s houbami a kořením přeneseme zpět na pánev;
- Proveďte pečení: Nakrájejte cibuli, orestujte dozlatova, přidejte nakrájenou šunku a uzenou klobásu, smažte vše dohromady 5 minut, přidejte nakrájená rajčata bez kůže a rajčatové pasty, vše pod pokličkou na mírném ohni 10 minut potte;
- Přeneste pečeně do hovězího vývaru a přidejte nakrájené okurky a olivy, přiveďte k varu, vypněte a nechte solanku 20 minut vyluhovat;
- Při podávání vložte do každého talíře plátek citronu;
- Velmi chutné se zakysanou smetanou a nakrájenou zelení.
Dobrou chuť!
7. Kuřecí polévka se sýrovými knedlíky a zeleným hráškem.
Složení:
- kuřecí prsa – 300 g;
- mrkev – 1 kus;
- brambory – 3 kusy;
- zelený hrášek – malá hrst;
- cibule – 1 kus;
- sýr – 50 g;
- vejce – 1 kus;
- mouka – 4 lžíce. lžíce (možná více či méně, vše závisí na mouce);
- sůl a koření – podle chuti;
- rostlinný olej – na smažení.
Co mám dělat?
- Uvařte vývar z kuřecích prsou ve slané vodě, rozeberte prsa na vlákna a vhoďte zpět do vývaru;
- Nakrájejte brambory na kostky, přeneste do varu ve vývaru;
- Proveďte pražení;
- Smažte jemně nakrájenou cibuli a nakrájenou mrkev (nebo strouhanou na struhadle);
- Přidejte výpek do polévky, sůl a koření a vařte, dokud není téměř hotový;
- Připravte sýrové knedlíky: nastrouhejte sýr na jemném struhadle, přidejte vejce, promíchejte a postupně po malých dávkách přidávejte mouku, hněte tak, aby se vám lehce lepila na ruce a stáhněte do malých kuliček;
- Přidejte knedlíky spolu se zeleným hráškem a vařte dalších 10 minut, přikryjte a nechte polévku 5 minut vyluhovat.
Dobrou chuť!
8. Kuřecí polévka s vaječnými plackami.
Složení:
- kuřecí prsa – 300 g;
- vejce – 3 kusy;
- mrkev – 1 kus;
- cibule – 1 kus;
- brambory – 2 kusy;
- sůl a koření – podle chuti;
- rostlinný olej – na smažení.
Co mám dělat?
- Vývar z kuřecích prsou uvaříme v osolené vodě, prsa nakrájíme na malé kousky, přeneseme zpět do vývaru;
- Přidejte do polévky na kostičky nakrájené brambory;
- Proveďte pražení;
- Nastrouhejte mrkev na velkém struhadle a cibuli nakrájejte na malé kostičky, orestujte zeleninu;
- Přidejte pečeně do polévky a vařte 15 minut;
- Porazte vejce s trochou soli a pepře;
- smažte z obou stran jako palačinky (výpočet 3 vejce – tři palačinky);
- Vaječné placky mírně ochlaďte a nakrájejte na proužky, přidejte je do polévky. Po uvaření polévky stáhněte z ohně a nechte 10 minut vyluhovat;
- Posypeme nakrájenou zelení a podáváme.
Dobrou chuť!
9. Finská polévka s lososem a smetanou.
Složení:
- souprava lososové polévky – 300 g (hlavy, trny, ocasy);
- filet z lososa – 300 g;
- brambory – 3 kusy;
- mrkev – 1 kus;
- cibule – 2 kusy;
- nízkotučný krém – 1 šálek;
- sůl a koření – podle chuti.
- Výpočet – na 3 litry.
Co mám dělat?
- Polévkovou soupravu pošlete k varu s celou cibulí, jak se vaří, neustále odstraňujte pěnu;
- Vyjměte polévkovou sadu z vývaru;
- Sceďte vývar, vraťte se na sporák, jak se vaří, přidejte brambory, nakrájené na malé kostičky, najemno nakrájenou cibuli a mrkev;
- Jak se vývar vaří, přidejte nakrájeného lososa, sůl a koření;
- Vařte 20 minut, neustále odstraňujte pěnu;
- Na samém konci vaření zalijte smetanou, přiveďte k varu, stáhněte z ohně a nechte 20 minut vyluhovat.
Dobrou chuť!
10. Hovězí shurpa.
Shurpa je orientální, hustá a velmi bohatá polévka, nejlepší je uvařit ji v kotli, vzít maso na kost, pro dosycení. Polévka je velmi chutná. Našel jsem spoustu receptů, ale rozhodl jsem se nad tím pozastavit a nelitoval jsem.
Složení:
- hovězí maso na kosti nebo maso a žebra – 800 g;
- cibule – 2 kusy;
- loupaná rajčata – 3 ks;
- mrkev – 2 kusy (střední velikost);
- Bulharský pepř – 2 kusy (nejlépe různých barev);
- brambory – 6-7 kusů;
- česnek – 5 stroužků;
- pálivá paprika – 1 kus;
- rajčatová pasta – 1 tabulka. lžíce se skluzavkou;
- zelenina – petržel, koriandr (podle chuti);
- rostlinný olej – na smažení;
- koření a sůl – podle chuti.
- Výpočet – na 5 litrů.
Co mám dělat?
- Maso omyjte, nakrájejte na střední kousky a pošlete smažit přímo do hrnce (pokud není k dispozici hrnec, můžete vařit v multivarce nebo smažit samostatně na pánvi) smažte z obou stran na vysoké teplotě, přidejte nakrájenou mrkev a cibuli, restujte vše dohromady, zeleninu změkněte;
- Přidejte vodu a vařte asi 1 hodinu (nezapomeňte odstranit pěnu);
- Mezitím oloupejte brambory a papriky (horké, dokud se nebudete muset dotknout);
- Nastal čas, je nutné položit další zeleninu;
- Brambory, papriky a rajčata nakrájejte na velké kousky a pošlete do vývaru, nezapomeňte solit a přidávat různé koření, přivést k varu, přidat rajčatovou pastu, nasekaný česnek a feferonku vcelku (bez krájení);
- Zakryjte, snižte teplotu na nízkou teplotu a vařte 1 hodinu;
- Po uplynutí času velmi opatrně vyjměte feferonky a posypte bylinkami a vařte dalších 5 minut;
- Když podáváte těm, kteří mají rádi ostřejší, nakrájejte malé kousky přímo na talíř pálivé papriky (ale ne všechny, samozřejmě) a posypte bylinkami.
Dobrou chuť!
Která z těchto 10 vás nejvíce zaujala?
Zdroj:otozh