Nepravidelné trávení Trpíte zažívacími potížemi, tzn. s několikadenní zácpou je vysoká pravděpodobnost, že máte nedostatek hořčíku. Hořčík má totiž v našem trávení mnohostrannou roli. Tím, že hořčík pomáhá vtahovat vodu do střev, pomáhá udržovat stolici měkkou pro účinnější odstranění. Pomáhá také udržovat kontrakce střevních svalů. Kromě poruchy trávení z nedostatku hořčíku hraje velkou roli i chronický stres, přílišný příjem kofeinu a cukru a to vše vyčerpává již tak nízkou hladinu hořčíku v těle. 3. Svalové křeče Vzhledem k důležité roli, kterou hraje při podpoře, může nedostatek hořčíku vést k bolestivým svalovým křečím, nejčastěji v bércích a chodidlech.

Svaly se stahují a uvolňují a bez dostatku hořčíku mohou být tyto kontrakce a relaxace těžké a nekoordinované. Studie provedená v roce 1996, která se o tyto poznatky postarala, zavedla do medicíny vyšetření množství hořčíku u každého pacienta, který má trvalé nebo silné bolesti svalů.

Stres a úzkost Vzhledem k jeho důležité úloze při tvorbě neurotransmiterů může nízká hladina hořčíku ve vás způsobit pocit úzkosti, stresu a podrážděnosti. Neurotransmitery jsou chemické sloučeniny nacházející se v mozku, které pomáhají nervům komunikovat mezi sebou, takže úzkost je jedním z největších příznaků nedostatku hořčíku. Pomáhají našemu tělu regulovat různé chování, jako je spánek, myšlenkové vzorce, nálady a další. Nízká hladina hořčíku může mít za následek různé poruchy nálady, včetně úzkosti, deprese, podrážděnosti a zmatenosti. Proto je důležité tyto hodnoty zkoumat a všímat si příznaků úzkosti či deprese.

Nespavost Pokud vám bezesné noci nejsou cizí, odpověď může spočívat v hořčíku. Neurotransmiter kyselina gama-amino-máselná (GABA) hraje roli při napomáhání tělu relaxovat. GABA je neurotransmiter zodpovědný za zklidnění nervové činnosti a hořčík hraje důležitou roli při produkci GABA v mozku. Nízká hladina hořčíku může vést k nízké produkci GABA a tím k nespavosti. V ještě závažnějších případech než v těchto pěti, které jsme uvedli, může dojít k mnohem závažnější hypomagnezémii, když je koncentrace hořčíku v krvi nižší než 1,6 miliekvivalentů (mEq) na litr krve. Prvními příznaky jsou zvracení, nevolnost, ospalost a třes. Silný, aby co nejrychleji požil hořčík? Pokud jste rozpoznali některé z výše uvedených příznaků, existuje vysoká pravděpodobnost, že máte nedostatek hořčíku. Pro jistotu můžete požádat svého rodinného lékaře o krevní test. Mezitím můžete začít zvyšovat hladinu hořčíku v těle prostřednictvím potravin a doplňků. Měl by se užívat každý den, podle doporučení. Přibližně 50 procent hořčíku, který přijímáme stravou, je absorbováno tenkým střevem a rychlost se zvyšuje, pokud ho máme nedostatek.

Naštěstí jsou potraviny, které jsou na hořčík nejbohatší, široce dostupné. Zahrnuje veškerou zelenou listovou zeleninu, ořechy, avokádo, dýňová semínka, lososa, mléčné výrobky, hořkou čokoládu. Hořčík lze získat také pitnou vodou a výzkumy ukazují, že lidé žijící v oblastech s tvrdou vodou mají méně kardiovaskulárních onemocnění, protože tvrdá voda je výsledkem vysoké hladiny hořčíku a vápníku. Kromě potravin existují doplňky stravy ve formě kapslí, sprejů nebo šumivých tablet, které najdete v našich drogeriích již od dvaceti kun a také ve všech lékárnách.

Zdroj:Zadovoljna.hr