4. Stres a úzkost

Vzhledem k jeho důležité úloze při tvorbě neurotransmiterů může nízká hladina hořčíku ve vás způsobit pocit úzkosti, stresu a podrážděnosti. Neurotransmitery jsou chemické sloučeniny nacházející se v mozku, které pomáhají nervům komunikovat mezi sebou, takže úzkost je jedním z největších příznaků nedostatku hořčíku.

Pomáhají našemu tělu regulovat různé chování, jako je spánek, myšlenkové vzorce, nálady a další. Nízká hladina hořčíku může mít za následek různé poruchy nálady, včetně úzkosti, deprese, podrážděnosti a zmatenosti.

To je přesně důvod, proč je důležité zkoumat tyto hodnoty, když zaznamenáme příznaky úzkosti nebo deprese.

5. Nespavost

Pokud vám nejsou cizí noci bezesné, odpověď může spočívat v hořčíku. Neurotransmiter kyselina gama-amino-máselná (GABA) hraje roli při napomáhání tělu relaxovat. GABA je neurotransmiter zodpovědný za zklidnění nervové aktivity a hořčík hraje důležitou roli při tvorbě GABA v mozku.

Nízká hladina hořčíku může vést k nízké produkci GABA a tím k nespavosti.

V ještě závažnějších případech, než je těchto pět, které jsme uvedli, může dojít k mnohem závažnější hypomagnezémii, když je koncentrace hořčíku v krvi nižší než 1,6 miliekvivalentů (mEq) na litr krve. Prvními příznaky jsou zvracení, nevolnost, ospalost a třes.

Jak vstoupit do hořčíku co nejrychleji?

Pokud rozpoznáte některé z výše uvedených příznaků, existuje vysoká pravděpodobnost, že vám chybí hořčík. Pro jistotu můžete požádat svého rodinného lékaře o krevní obraz.

Hladinu hořčíku v těle můžete mezitím začít zvyšovat sami, pomocí potravin a doplňků výživy. Měl by se užívat každý den, podle doporučení.

Asi 50 procent hořčíku, který přijímáme, je absorbováno tenkým střevem a rychlost se zvyšuje, pokud máme nedostatek. Naštěstí jsou potraviny, které jsou na hořčík nejbohatší, široce dostupné. Zahrnuje veškerou zelenou listovou zeleninu, ořechy, avokádo, dýňová semínka, lososa, mléčné výrobky, hořkou čokoládu.

Hořčík lze také získat pitnou vodou a výzkumy ukazují, že lidé, kteří žijí v oblastech s tvrdou vodou, mají méně kardiovaskulárních onemocnění, protože tvrdá voda je výsledkem vysoké hladiny hořčíku a vápníku.

Kromě potravin existují i ​​doplňky výživy ve formě kapslí, sprejů nebo šumivých tablet, které najdete v našich drogeriích již od zhruba dvaceti kun a také ve všech lékárnách.