Fyzické příznaky vymizí v průběhu jednoho týdne, ale touha po nikotinu vás bude trápit ještě poměrně dlouho. Pokud jste se rozhodli přestat kouřit, popřemýšlejte nad stévii.

Účinky stévie

Nedávná německá studie odhalila, že stévie vám může pomoci přestat kouřit a vyhnout se alkoholu. Stévie patří do rodiny chryzantém a pochází z Paraguaye. Už dlouho se používá jako sladidlo. Blokuje touhu po nikotinu, kterou vysílá váš mozek, a tak nesáhnete po cigaretě.

Pokud se snažíte přestat kouřit, pár kapek stévie vám bude stačit. Dejte si pár kapek na jazyk kdykoliv, když budete chtít. Tento trik poskytuje okamžitý účinek a snižuje chuť po nikotinu.

Vyhledejte si stévii v tekuté formě nebo ve formě prášku. Můžete ji najít v supermarketech a v obchodech se zdravými potravinami. Hledejte ji při pekařských výrobcích, nebo v uličkách se zdravou výživou.

Stévie se také doporučuje pro ty lidi, kteří se snaží zhubnout a potřebují zregulovat svůj krevní tlak. Je osvědčená i u diabetiků. Ale, jak jsme již zmínili, její největší předností je její schopnost odstranit touhu po nikotinu.

Můžete ji používat i jako masku na obličej, protože vyživuje, zpevňuje a vyhlazuje pokožku. Stévie je také vynikajícím přípravkem v boji proti akné. Používá se i při léčbě dermatitidy.

Vypěstujte si Stévii doma

Stévie je vytrvalá rostlina. Má ráda horké slunce a nedokáže přežít v mrazivých podmínkách. Nicméně její kořen přežije v zónách 9 a teplejší a opět naroste na jaře. Pokud je dobře chráněna, může přežít i v zóně 8.

Pěstujte ji v 30 cm nádobách a ujistěte se, že použijete vysoce kvalitní zalévání půdy. Udržujte ji na přímém slunečním světle a zalévejte ji až tehdy, kdy bude povrch půdy suchý.

Půda, vysazování a péče

Ujistěte se, že rostlinka má 46 cm volného prostoru. Použije kyprou, hlinitou a dobře odvodněnou půdu, protože je to přesně to, co má stévie ráda.

Doroste do výšky 30 až 91 cm. Samozřejmě, závisí to od vegetačního období.

Vysazujte ji, dokud se neobjeví první mrazy. Použijte kompost nebo jiné hnojiva. Při jejich použití postupujte podle pokynů na etiketě. Kompost ochrání rostlinu v létě před vysycháním.

Pokud stévii zasadíte do květináče, ujistěte se, že dostane stejně kvalitní hnojivo a mulčování.

Řešení problémů

Mějte na paměti, že stévie nemá ráda promočenou půdu. Dobrá drenáž má zásadní význam, protože jinak kořen shnije. Pokud vaše rostlina vadne pokaždé, když ji polejete, její kořeny jsou již pravděpodobně shnilé. Problémem mohou být i některé druhy hmyzu.

Sklizeň a skladování

Stévie kvete na podzim, takže si z ní můžete odstřihnout květiny. Takovým způsobem vám na ní začnou růst nové listy.

Stévie má na podzim malé bílé květy. V tomto ročním období se rostlina rozšiřuje se šířky a nemá příliš mnoho listů. Stříháním květů uvolní více listů. Listy stévie jsou sladší na podzim. Rostlina chutná mnohem lépe předtím, než začne kvést.

Vysušte si dopisy, abyste je mohli používat delší dobu. Odřízněte stonky, odstraňte z nich listy a nabídněte se stonky. Listy roztrúste na volnou tkaninu nebo na jakýkoliv nekovový povrch. Ujistěte se, že listy sušíte na slunci. Listy vám vyschnou za jeden den. Sesbírejte je do nádoby předtím, než zvlhnou. Můžete použít i sušičky potravin.

Rozdrťte vaše nasušené listy stévie rukou nebo použijte k tomu kuchyňský robot, který je namele na prášek. Prášek nebo rozdrcené listy stévie uskladňujte ve vzduchotěsných nádobách. Prášek se zcela nerozpustí, ale určitě zpříjemní vaše jídlo a pití.

Zdroj.Badatel-sk