Papírový ručník, čaj a soda

Na papírovou utěrku nasypte trochu jedlé sody. Nalijte asi lžíci sypaného čaje. Čaj obsahuje polyfenoly, které zabraňují klíčení česneku. Čajové lístky dokážou účinně absorbovat pachy a vlhkost. Sáček s česnekem zavěste na dobře větrané místo. Česnek vydrží čerstvý minimálně 6 měsíců.

Rýže

Vložte rýži do mísy a přidejte česnek tak, aby byl zcela pokryt rýží. Česnek tak vysušíte a nebudete se muset bát, že by vyklíčil nebo zahníval.

Sůl

Budete potřebovat krabici nebo třílitrovou sklenici. Česnek vrstvíme střídavě se solí. Sůl by měla pokrýt celý povrch česneku. Posypte solí tak, aby těsně pokryla česnek. Česnek vydrží déle čerstvý, nezačne klíčit ani hnít. Místo soli můžete použít piliny, popel nebo mouku. Vrstva těchto výrobků by měla být alespoň 2 cm.

Další způsob skladování česneku

Česnek, stejně jako různé bylinky, po zmrazení neztrácí své užitečné vlastnosti, vůni a chuť.

Naopak: nízká teplota vám umožní skladovat je opravdu dlouho.

Základním požadavkem je připravit česnek k zamrazení, aby se prodloužila doba čerstvosti až do příští sklizně. Nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je použít čerstvé hlavičky česneku (samozřejmě dobře osušené). Shnilý nebo poškozený česnek by se neměl skladovat v chladničce.

Jak připravit česnek na zmrazení?

Každou neoloupanou hlavičku česneku zabalte do potravinářské fólie.

Tento jednoduchý trik pomůže zachovat čerstvost, vůni a šťavnatost česneku a po rozmrazení bude česnek jako čerstvý. Můžete také oloupat stroužky česneku a dát je do mrazicích sáčků. Takto zmrazený česnek není třeba rozmrazovat: můžete jej okamžitě použít k vaření.

Nasekaný česnek můžete také zamrazit. Česnek oloupejte, nasekejte, prolisujte nebo umelte na masovém mlýnku. Výslednou hmotu zmrazte v kostkách ledu.

Jakmile je česnek zcela zmrzlý, můžete vytvořené kostky ledu vložit do vzduchotěsných mrazicích sáčků.Takto zmrazený česnek se hodí do polévek, salátů a omáček.