Historicky byly využívány jako přírodní lék na zažívací potíže a pocit těžkosti po jídle. Vinné listy lze také začlenit do jídelníčku – mladé listy se dají konzumovat syrové nebo vařené. Chuťově připomínají špenát. Starší listy se využívají podobně jako zelí, například pro zábal masa nebo rýže, nebo jako náhrada plátků z těsta. Přispívají do dušených pokrmů, jednohubek nebo salátových směsí.

Jakým způsobem tedy můžete využít vinné listy? Kromě přímé konzumace jako součásti pokrmů jsou výborným zdrojem i pro přípravu hroznových čajů, zábalů a obkladů. Čaj z sušených listů může být užitečný při chřipce a nachlazení.

Pravidelné pití čaje z vinných listů může sloužit jako prevence vážných onemocnění, jako je cukrovka a vysoký krevní tlak. Podporuje činnost střev a chrání játra. Během chřipkové sezóny může tento nápoj být skvělým spojencem proti onemocnění.

Extrakty z vinných listů mají pozitivní vliv na různá kožní onemocnění – zmírňují podráždění, otoky, zarudnutí a svědění. Listy se také často používají do koupele k léčbě dermatitid. Vinné listy jsou dokonce výborné i do zavařenin, kde dodávají zvláštní chuť a udržují konzervy křupavé.

Chcete-li připravit čaj z vinných listů, potřebujete na jeden šálek čaje 5–6 vinných listů (lze použít i čerstvé koncové výhonky). Listy nakrájejte na menší kousky nožem a povařte je asi 5 minut ve 2 sklenicích vody. Poté nechte čaj 5 minut louhovat, sceďte a můžete si ho osladit medem a citrónem.

Pokud chcete vytvořit obklad z listů, uvařte asi 30 listů v 500 ml vody. Ponechte je 15 minut louhovat pod poklicí. Poté namočte hadřík do odvaru, na něj položte listy, přeložte a horký obklad přiložte na bolavé koleno. Přikryjte fólií a teplým ručníkem a nechte působit přes noc. Postup můžete opakovat podle potřeby.

Vinné listy lze rovněž použít do zavařenin, kde dodají výraznou chuť a udrží konzervy křupavé. Pro více informací se můžete podívat na přiložené video. Přejeme vám mnoho zdraví!